Daarom heeft een Ryanair toestel geen stoel zak

Wie wel eens met Ryanair naar een lowcost bestemming vliegt, zal het wel zijn opgevallen. De stoel voor je heeft geen zak waarin je je spulletjes in kunt opbergen en waar de airline graag het inflight board magazine en de dutyfree folder in stopt. Gelukkig heeft de stoel wel een tafeltje.

Sinds 2004 heeft Ryanair de stoelzak afgeschaft en de reden daarachter is eigenlijk heel logisch. Volgens de woordvoerder van de lowcost airline scheelt het namelijk in de schoonmaak van het toestel. Ryanair kan zo goedkoop vliegen omdat de vliegtuigen doen waar ze voor bedoeld zijn, vliegen dus. Iedere minuut die een vliegtuig op de grond staat is er één te veel. Het is de bedoeling dat een vliegtuig maximaal 25 minuten op het asfalt van een luchthaven staat. Dus door de stoelzak af te schaffen scheelt dat al snel een paar kostbare minuten schoonmaken.

Ryanair gebruikt het liefst haar eigen trap en wil zo min mogelijk gebruik maken van de voorzieningen op een luchthaven. Zo kan de maatschappij altijd de laagste prijs aanbieden.

Niks met beenruimte te maken

Volgens dezelfde woordvoerder heeft het niks te maken met de beenruimte, Ryanair schijnt namelijk meer beenruimte te bieden dan haar duur betaalde collega’s van British Airways of Lufthansa. Bij Ryanair is de beenruimte 76,4 cm en in de nieuwe toestellen de Boeing 737-max wordt dit zelfs 78,7 cm dankzij de nieuwe speciaal voor Ryanair ontworpen Zodiac stoel.

Stoelzakken zijn een bacteriën bron

Volgens een Canadees onderzoek zijn de stoelzakken ook een bron van vervelende bacteriën. Omdat het schoonmaken van deze opbergzakken lastig is. Volgens het onderzoek is de deur van een toilet in een vliegtuig schoner dan de stoelzak. Onder andere e.coli en salmonella bacteriën werden naast diverse schimmels gevonden.

De stoelzak is voor mij niet bepalend met een maatschappij ik vlieg. Die ene keer dat ik Ryanair ben gevlogen en de manier waarop deze maatschappij omgaat met haar personeel geven voor mij meer dan genoeg reden om deze maatschappij zoveel mogelijk te mijden.

1 gedachte over “Daarom heeft een Ryanair toestel geen stoel zak”

Plaats een reactie