Stierenvechten in Sevilla

In het zuiden van Europa en in Zuid Amerika is stierenvechten onderdeel van de cultuur. Zo ook in de Spaanse stad Sevilla waar je in de wijk Arenal de Plaza del Toros vindt. Deze arena wordt ook wel de kathedraal van het stierenvechten genoemd. De wijk Arenal staat bekend om zijn scheepvaartverleden. Toen Amerika net was ontdekt was dit de belangrijkste handelshaven ter wereld. Met regelmaat worden er in deze wijk stierengevechten gehouden waarbij de toreros, of stierenvechter de stier uitdaagt en hem uiteindelijk probeert te doden.

Vaste regels voor het stierenvechten

Bij een stierengevecht gelden een heleboel regels. Zo moet een gevecht aan het einde van de middag of aan het begin van de avond plaatsvinden. Op het teken van de president wordt de stier de arena binnen gelaten. Hierna zullen de assistenten van de stierenvechter de stier testen op zijn vechtlust en intelligentie. Hierna komen de zogenaamde Picadors de arena binnen. Zij zitten op paarden en dagen de stier uit de paarden aan te vallen. Wanneer dit gebeurt proberen zij een lans in de nek van de stier te steken.

Na deze fase is het de beurt aan de stierenvechter die zijn moed toont door de stier zelf uit te dagen en ervoor te zorgen dat de stier hem aanvalt. Wanneer de stier aanvalt moet de stierenvechter een banderilla in zijn nek steken. Dit zijn versierde stokken met weerhaken. Het is de bedoeling dat er minimaal twee banderilla’s in de nek van de stier blijven steken. Tijdens de laatste fase wordt de stier door de matador opgedragen aan iemand in het publiek, of het hele publiek. Met een flanellen doek laat de matador bepaalde bewegingen zien waarmee hij de sympathiek van het publiek kan winnen of verliezen. Na een kleine 10 minuten geeft een trompetgeschal aan dat het tijd wordt om de stier te doden. De stierenvechter gebruikt hiervoor een gekromd zwaard dat hij tussen de schouderbladen van de stier dient te steken. Als de stier dood is zal het publiek zijn oordeel vellen over de prestatie van de stierenvechter en de stier.
Per keer worden er zes stierengevechten gehouden waaraan drie toreros meedoen.

Plaats een reactie