De oude stad Kamiros

Kamiros ligt op het Griekse eiland Rhodos ongeveer 35 kilometer ten zuidwesten van Rhodos Stad. In de Griekse oudheid waren er drie belangrijke steden op Rhodos: Lindos, Kamiros en Ialyssos. Kamiros was de kleinste van de drie en had een agrarisch karakter. Er werden hier voornamelijk druiven en olijven geteeld.
Kamiros is in verschillende niveaus opgebouwd. Je zou de constructie kunnen vergelijken met die van een amfitheater. Deze manier van bouwen is kenmerkend voor de Hellenistische periode.

In het centrum van het gebied bevond zich de macht. Je vindt hier de markt, een waterbron, het heiligdom en een Dorische tempel die stamt uit de 3de eeuw voor onze jaartelling. Op het tweede niveau bevonden zich de privéwoningen die tegen een heuvel werden gebouwd. Op de top van de heuvel stond de akropolis. Deze is vandaag de dag te bezoeken, maar hier dient wel bij vermeld te worden dat er slechts delen van de pilaren te bezichtigen zijn. De akropolis van Kamiros is hierom een stuk minder indrukwekkend dan die van Lindos. Dat betekent echter niet dat het niet de moeite waard is om deze plek te bezoeken. Naast de akropolis kun je de restanten van de oude agora bezoeken evenals de openbare baden en de waterbron. Andere belangrijke vondsten die hier werden gedaan kun je bezichtigen in het archeologisch museum in Rhodos Stad.

Je kunt Kamiros het beste aan het begin van de dag bezoeken. Zeker tijdens de zomerperiode is het hier na de middag gewoon te warm om lekker rond te kunnen lopen. Wanneer je je excursie vroeg in de ochtend plant heb je tevens minder last van de grote horden toeristen die tijdens het hoogseizoen Kamiros aandoen. Een bezoek aan Kamiros is prima te combineren met een bezoekje aan de vlindervallei op Rhodos. We raden je aan om dan te lunchen langs één van de stranden bij Kamiros waar je heerlijke verse vis kunt krijgen.

Plaats een reactie