Zia op Kos

Het bergdorpje Zia op het Griekse eiland Kos wordt in bijna elke reisgids wel genoemd. Het dorpje richt zich bijna compleet op het toerisme. Er worden hier onder andere folkloristische avonden georganiseerd waar horden toeristen op af komen. Deze avonden zijn vaak onderdeel van een all inclusive arrangement. De zonsondergangen hier zijn adembenemend mooi. Tijdens zwoele avonden zie je vanuit Zia de zon langzaam achter de bergen zakken.

Zia was vroeger een echt Grieks dorpje met gezellige kroegen en schitterende huisjes. Omdat Zia hoger gelegen is heb je vanaf hier een mooi uitzicht over de zee en over de lager gelegen delen van Kos. De schoonheid van deze plek is de touroperators ook niet ontgaan. Tijdens het hoogseizoen stikt het hier van de toeristen en ontsieren rijen touringcars de straten van Zia. De gezellige kroegjes zijn omgebouwd tot eetcafés die hun menukaart op de toeristen hebben aangepast. De authentieke Griekse huisjes zijn bezet door eigenaren van souvenirwinkeltjes die allerlei prullaria aanbieden. Veelal zijn de spullen die zij aanbieden niet kenmerkend voor de regio of het eiland.
Waarom zou je dan in vredesnaam Zia bezoeken? Omdat het er wel verschrikkelijk mooi is. De weg naar Zia toe is al een belevenis. Het steile weggetje kronkelt richting Zia. Onderweg word je getrakteerd op fantastische uitzichten. Er zijn er bij die deze weg op de fiets afleggen. Hoewel je op deze manier nog meer tijd hebt om van de uitzichten te genieten dien je wel over een goede conditie te beschikken. Ook zijn de meeste automobilisten niet berekend op fietsers wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.
Een andere reden om Zia te bezoeken is omdat het er tijdens de avonduren erg sfeervol is. Hoewel de gerechten van de restaurantjes gericht zijn op toeristen is het eten er bij sommige restaurantjes van uitstekende kwaliteit.

Plaats een reactie