Gitzwarte zaterdagen in Frankrijk

De Franse snelwegen zijn deze zomer nog drukker dan anders. De keuze van veel West-Europeanen om de zomervakantie vooral in Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal te vieren resulteert in overvolle snelwegen. Dat was afgelopen zaterdag al te merken toen vakantiegangers richting Spanje urenlang in de file hebben gestaan vanwege grenscontroles op de route Perpignan-Barcelona. De extra grenscontroles zullen ervoor zorgen dat de zwarte zaterdagen, de drukste dagen van het jaar, dit jaar pikzwart zullen zijn. De verwachting is dat zaterdag 30 juli en zaterdag 6 augustus 2016 voor records zullen zorgen als het neerkomt op de hoeveelheid vertraging die automobilisten oplopen die door Frankrijk rijden. Er is eigenlijk geen ontkomen aan, want zelfs de alternatieve routes lijken op deze dagen weinig soelaas te bieden.

Het advies is vooral om de snelwegen vanaf ’s morgens vroeg tot het einde van de middag zoveel mogelijk te vermijden. Wie de mogelijkheid heeft die kan deze twee zaterdagen beter helemaal mijden als reisdagen. De vrijdagen zullen ook druk zijn, maar naar verwachting minder chaotisch verlopen dan de zaterdagen. De zondagen moeten nog iets minder druk zijn, maar staan nog steeds garant voor aardig wat vertraging op drukkere routes en veel opstoppingen op de bekende knelpunten.

Moet je toch op de drukste dagen door Frankrijk gaan rijden? Neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen in acht:

  • Luister naar je lichaam en stop op tijd als je moe of slaperig wordt. Beter later thuis dan niet thuiskomen omdat je een ongeluk veroorzaakt hebt.
  • Zorg dat er altijd voldoende eten en vooral drinken aan boord is. In de ergste gevallen kun je urenlang niets kopen.
  • Zorg ervoor dat er altijd voldoende brandstof aanwezig is in de auto. In de file loopt het verbruik snel op. Ga daarom altijd ruim op tijd tanken.
  • De motortemperatuur kan in de file flink oplopen. Het vele stilstaan zorgt ervoor dat de motor amper gekoeld wordt. Houd de temperatuur van je auto goed in de gaten. Mocht het nodig zijn verlaat dan de snelweg om de motor even af te laten koelen.

Plaats een reactie