Kerken in Griekenland

De kerk van Griekenland staat beter bekend als de Grieks-Orthodoxe kerk en wordt geleid door de aartsbisschop van Athene. Samen met de Rooms-Katholieke kerk en de Kerken van de Hervorming is de Grieks-Orthodoxe kerk één van de drie takken van het historisch Christendom. De Orthodoxe kerk onderscheidt zich van de zogenaamde Latijnse kerk doordat zij zich baseren op de leer van de zeven eerste oecumenische concilies. Religie speelt nog steeds een zeer prominente rol in het dagelijks leven van de Grieken. Bijna alle Grieken zijn lid van de Griekse kerk. Verspreid over het land zijn dan ook tal van kerken te vinden.

Kamari
Het plaatsje Kamari ligt op Santorini. Op dit eiland alleen al vind je meer dan 250 kerken. De kerk van de Heilige Moeder Episkopi uit de 11de eeuw is een echte aanrader. Het witte gebouw met het blauwe dak ademt aan alle kanten rust uit. De kerk geldt als inspiratiebron voor de eilandbewoners. Dit mede doordat de kerk aanvallen van de Franken, Russen, Venetianen en Turken heeft geweerd.

Ekatontapylianí
Dit is de oudste kerk in Griekenland en één van de belangrijkste heiligdommen van de Grieks-Orthodoxe kerk. De kerk bestaat eigenlijk uit drie losstaande gebouwen die onderling met elkaar verbonden zijn. Volgens de legende heeft de kerk in totaal 99 raam- en deuropeningen; de 100ste zal pas ontdekt worden wanneer Constantinopel weer bij Griekenland hoort. Het doopvont van de kerk stamt uit de 4de eeuw en heeft de vorm van een Grieks kruis.

Meteora
Het betreft hier geen kerk, maar een aantal kloosters. In het binnenland van Griekenland vind je de zes overgebleven kloosters van Meteora die allen gebouwd zijn op rotspilaren. Halverwege de 14e eeuw herrezen hier in de binnenlanden van Griekenland totaal vierentwintig kloosters op de rotsen die geleid werden door een autonome gemeenschap van monniken die in vrijwel complete afzondering van de rest van de wereld leefden. De zes overgebleven kloosters worden nog steeds bewoond door monniken.

Plaats een reactie