Gevaar op reis!

Deze week werd de wereld wederom opgeschrikt door een laffe aanval op onschuldige toeristen en inwoners van Istanbul. Volgens de laatste berichten zijn er minstens tien doden te betreuren, die zo goed als allemaal van Duitse afkomst zijn. Naast de doden zijn er meerdere zwaar gewonden gevallen.
De aanslag vond plaats op 12 januari om tien uur in de ochtend op het Sultanahmetplein in het historische centrum van Istanbul. Dit is één van de meest toeristische plaatsen in de stad en iedereen die ooit een citytrip gemaakt heeft naar Istanbul zal op dit plein geweest zijn. Het ligt namelijk tussen de Blauwe Moskee en de Hagia Sophia in. Dit zijn de meest bezochte bezienswaardigheden van de stad. De reactie van de Duitse minister was een oproep aan alle toeristen in de stad om mensenmassa’s te mijden en de bekende bezienswaardigheden links te laten liggen. Vanuit Nederland kwam de waarschuwing dat er een verhoogt veiligheidsrisico geld in Turkije.

Stel nu je bent in Istanbul een citytrip het maken en je ziet deze oproep voorbij komen, hoe ga je daar mee om. Het toeval wil dat ik enkele maanden gelden een paar dagen in Istanbul was en probeerde me nu voor te stellen wat ik in deze situatie gedaan had. Zou ik inderdaad niet meer een bezoek gaan brengen aan de Hagia Sophia, de Blauwe Moskee, de Grote Bazaar of het Dolmabahçepaleis. Waren dit nou net niet de dingen waarom ik naar Istanbul afgereisd was en wat zou er van mijn citytrip overblijven als ik dit niet meer kon doen. Maar om dit advies zomaar in de wind te slaan is ook nogal wat en loop je dan misschien wel onnodige risico’s.

Ik denk dat ik me er niet door tegen zou laten houden maar dat ik niet meer helemaal relaxed door een stad heen zou lopen. Wetende dat er continue een dreiging is zou bij mij wel de lol uit mijn citytrip halen. Langs de andere kant, geldt dat niet voor iedere grote stad ter wereld op dit moment.

Er worden in Istanbul al enige jaren bij de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden al jaren verscherpte controles uitgevoerd. Zo moet je al je tassen door een scanner halen en moet je zelf door een metaaldetector lopen voordat je naar binnen kunt. Verder is op veel strategische plaatsen het leger opvallend aanwezig. Dit alles bleek niet afdoende te zijn maar geeft wel een veiliger gevoel.

Plaats een reactie