De Dom van Keulen

De Dom van Keulen (Dom van Sint Pieter en Maria) is een gotische kathedraal die stamt uit de 13de eeuw. De bouw ervan begon in 1248 en nadat de bouw van de Dom van Keulen eeuwen stillag werd de laatste hand aan de bouw gelegd in 1824. Alleen het laagste gedeelte van de westelijke toren stamt nog uit de 13de eeuw. Deze hoofdzetel van het aartsbisdom Keulen is de grootste kathedraal van Europa.

Bezienswaardigheden in de dom van Keulen

Behalve zijn imposante buitenzijde is het interieur van de Dom van Keulen ook zeer de moeite waard. De dom van Keulen heeft in totaal vier orgels. De twee kleine orgels in de Mariakapel en de Sacramentskapel en twee hoofdorgels. De grootste heeft maar liefst 68 registers en 4 manualen. Het andere orgel heeft 53 registers, de 3963 orgelpijpen laten de klanken door het schip klinken.
Een andere bezienswaardigheid in de Dom van Keulen is de zeer rijk versierde vergulde koperen schrijn waarin de Relikwieën van de Drie Koningen liggen. De resten van de Drie Wijzen uit het Oosten liggen sinds 1164 opgeslagen in Keulen. De schrijn waarin de resten liggen is de grootste schrijn ter wereld. Om deze belangrijke relieken een waardig onderkomen te bieden werd in 1248 begonnen met de bouw van de nieuwe dom van Keulen.

De dom beklimmen

Het is mogelijk om de Dom van Keulen te beklimmen. Tijdens de openingstijden kun je de zuidelijke toren beklimmen. Na de uitputtende klim word je ruimschoots beloond met een schitterend uitzicht over de stad Keulen. Tijdens de klim kom je langs de klokkenstoel. Hier kun je even bijkomen en het imposante klokkenspel bekijken. Na nog 95 treden kom je op een hoogte van 70 meter. Van hieruit neem je een metalen trap die je tot op bijna 100 meter hoogte brengt.

Plaats een reactie