Toeristenbelasting op Mallorca vanaf 2016

Mallorca is één van de populairste vakantiebestemmingen in Europa Niet alleen veel Duitsers en Engelsen weten het eiland te vinden ook Nederlanders vinden steeds vaker de weg naar het Iberische eiland. Logisch, want zon, strand, zee en betaalbare vakantie op slechts een paar uur vliegen van Amsterdam is gewoon perfect.

Het kwam dan ook hard aan dat de overheid op het eiland deze week bekend maakte een toeristenbelasting in te willen voeren. Iedere vorm van belasting is natuurlijk een slag in het gezicht van de vakantieganger echter vraagt het toerisme ook het nodige van het land. De toeristen zijn namelijk goed voor een aanzienlijke afvalberg op het eiland, en gedurende het grootste deel van het jaar worden de stranden praktisch dagelijks schoongemaakt net als de zee door middel van ingenieuze afval-opvang-bootjes.

Niet alleen zorgen deze kosten voor hoge uitgaven door de overheid, ook loopt het eiland langzaam tegen zijn capaciteiten aan, vooral in het hoogseizoen is er geen vrije hotelkamer meer te boeken.  Niet voor niets trekt de regering dus aan de noodrem.

Vanaf 2016 ecotax

Om het toerisme op Mallorca in goede banen te leiden wordt er vanaf eind 2015 een ecotax ingevoerd, deze belasting voor volledig ingezet in voorzieningen voor het toerisme. denk aan nieuwe manieren om het afval te scheiden, maar ook nieuwe strandpromenades en voorzieningen op het strand zoals toiletten en douches.  De toeristenbelasting gaat tussen de 1 a 2 euro per dag kosten en moet uiteindelijk tussen de 50 en 100 miljoen euro opleveren.

Gelukkig zijn het nu nog plannen, de komende maanden gebruikt de overheid op het eiland om het plan verder uit te werken. Of het plan een negatieve uitwerking heeft op het toerisme? Persoonlijk denk ik van niet.

1 gedachte over “Toeristenbelasting op Mallorca vanaf 2016”

  1. Voor de paupers die voor 199 euro op vakantie gaan is 1 of 2 euro extra per dag veel geld. Scheelt ze weer een pak shag in de week.

Plaats een reactie