Weekendje Lille

Een weekeindje citytrip hoeft niet altijd op een paar uur vliegen van Nederland te zijn. Er zijn tal van leuke steden die in of in de buurt van Nederland liggen en waar je je prima een weekeind kunt amuseren. Een goed voorbeeld hiervan is het Franse Lille. Deze stad ligt in het noorden van Frankrijk, vlakbij het Belgische Kortrijk.

Een beetje Vlaams
Wanneer je door de straten van de prachtige oude stadskern van Lille wandelt zul je af en toe denken dat je in een typische Vlaamse stad bent beland. Zo is er een belfort, een vooral typisch Vlaams bouwwerk. Ook heeft de stad naast een Franse naam ook Nederlandse naam, namelijk Rijsel. Dat Vlaamse karakter van de stad is te verklaren door haar ligging in Frans Vlaanderen. Van oudsher is de streek dan ook nauw verbonden met die van Vlaanderen. Er is zelfs een kans dat je de wat oudere Inwoners van de stad kunt betrappen op wat Vlaamse woorden. Lang is Vlaams Nederlands naast het Frans een voertaal geweest in deze streek.

Gevarieerd
Lille is een gevarieerde stad waar een brede doelgroep zich in aangesproken kan voelen. Zo is er veel cultuur. Het oude stadscentrum heeft prachtige oude gebouwen zoals het belfort, de Citadel van Rijsel en het Palais de Baux arts, waar ook het gelijknamige museum is geherbergd. Dit is slechts een kleine greep van de vele culturele bezienswaardigheden.
Ook mensen die graag eens shoppen kunnen zeer goed hun plan trekken in Lille. Zo is er het Euralille, één van de grootste winkelcentra van Frankrijk. In totaal zijn er 120 winkels van bijna alle grote merken. Hiermee is het misschien niet heel origineel, maar wel heel compleet. De echte shop-aholic mag dit zeker niet overslaan bij een bezoek aan Rijsel.
Naast het Euralille zijn er ook in het historische centrum tal van leuke winkels. Op het Marche de la Vieille Bourse vind je dan weer veel 2e hands boeken. Voor kunst en antiek kun je terecht in de Reu des Bouchers. Dit maakt van Lille een gevarieerde winkelstad.

Groen
Er zijn ook heel veel stadsparken te vinden in Lille. Dit maakt het een erg groene stad en de parken zijn vaak ideale plaatsen om je even te ontdoen van de stadse drukte. In het Citadelpark vind je zelfs een gratis toegankelijke dierentuin.

Een weekend in Lille is zo voorbij gevlogen.

Plaats een reactie