Vliegticket phishing

Het is weer oppassen geblazen nu de banken ondertussen het kapen van bankrekeningen en het harken naar persoonlijke gegevens van je online bankrekening redelijk onder controle lijken te hebben is er nu een nieuwe truc opgedoken om maar die creditcard gegevens te achterhalen.

Momenteel is het oppassen geblazen met mails van de Lowcost Airline Transavia, diverse klanten hebben een mail ontvangen met een verzoek om iets te bevestigen op het moment dat je op de link klikt krijg je de vraag om je creditcard gegevens in te voeren. Daarna is het dus bingo en is de kans groot dat je bankrekening via je creditcard wordt leeg gehaald.

Lees hier de waarschuwing van Transavia

Pas dus goed op met de e-mails die je opent die over je vakantie gaan, enkele tips zijn:

  • let goed op de afzender, een reisbureau en airline mailt altijd uit zijn eigen naam, ook het e-mail adres moet de de link naar naar de luchtvaartmaatschappij hebben
  • Lees de tekst zeer goed door, phishingmails worden vaak door buitenlanders  met minder goede bedoelingen verstuurd en staan vol met spel en taalfouten.  Vaak gebruiken dit gajes een online vertaal-tool zoals Google translate.
  • Voordat je op een link klikt kijk je eerst waar je naar toe gestuurd wordt, dit doe je door je muis boven de link of het blokje te bewegen, linksonder je e-mail programma verschijnt dan meestal de link.
  • Let goed op of de bevinding beveiligd is, dat kun je zien door het groene balkje in het vlakje waar de link naar de website staat. Dit noem je een SSL beveiliging.
  • Voelt het niet goed, doe dan niks en bel je reisbureau als je het niet vertrouwd. Geef nooit maar dan ook nooit je bankgegevens door, niet via de e-mail en zeker niet als u na ontvangst van de e-mail wordt gebeld vanaf een onbekend buitenlands nummer.

 

 

Plaats een reactie