Varen op de Duoro

Porto is bij veel toeristen een geliefde bestemming in Portugal. Het is dan ook een prachtige stad waar je veel kunt doen. Het historische centrum is erg authentiek en bovendien is Porto zeer kenmerkend, iets waar de rivier de Douro een grote rol in speelt. Deze rivier, die één van de grootste is op het Iberisch schiereiland is, is onlosmakelijk verbonden aan het karakter van Porto.
Het is dan ook zeer aan te raden om Porto en de regio eens te bekijken vanaf de Douro.

Levensader
Zoals in veel gevallen is een River een levensader voor een stad. Deze waterwegen boden zeker in de middeleeuwen de beste manier om goederen te verhandelen en te verschepen. Dit zorgde voor een economische boost voor zowel de omgeving als de stad Porto zelf. Vandaar ook de naam ‘Gouden Rivier’. Mensen zijn zich gaan vestigen aan de Douro en het is dan ook vooral de rivier en natuurlijk de ligging aan de kust die Porto hebben gemaakt tot wat ze nu is.

Vila Nova de Gaia
Eigenlijk is Porto ook nog eens verbonden aan de plaats Vila Nova de Gaia. Porto ligt aan de noordoever van de Douro en Villa Nova de Gaia aan de zuidoever. Vanaf het water zijn beide plaatsen goed te bezoeken. Vila Nova de Gaia is de plaats waar de wijnen van het district porto binnenkomen. Het achterland van de stad Porto is de gelijknamige regio. Hier zijn tal van wijngaarden te vinden. Deze regio staat dan ook vooral bekend om haar karakteristieke wijn ‘Port’. Een zeer eigenzinnige smaakvolle en krachtige rode wijn die je alleen hier vindt.

Beleef het van de Douro
Het mag duidelijk zijn dat de gouden rivier een fantastische plek is om zowel de stad als de regio Porto te verkennen. Er zijn meerdere aanbieders van korte rondvaarten tot complete meerdaagse riviercruises die je brengen tot aan de Spaanse grens. Geniet van de stad maar ook zeker van de schilderachtige landschappen die aan je zichtveld worden gepresenteerd. Bovendien is het mogelijk om zo nu en dan het schip te verlaten en een uitstapje te ondernemen naar bijvoorbeeld één van de vele wijnboerderijen voor rondleiding en natuurlijk aansluitend een proeverij. Natuurlijk zijn er ook nog tal van andere lokale ambachten op deze manier te bewonderen. Je krijgt op een mooi beeld van het leven in het noorden van Portugal.

Dus mocht je de tijd hebben wanneer je van plan bent om de stad en de regio Porto aan te doen, dan is een cruise op de Douro een unieke ervaring.

Plaats een reactie