Mont Saint Michel

Parijs is de drukst bezochte plek van Frankrijk, maar de regio Normandië is een terechte nummer twee. Buiten Parijs is vooral Mont Saint Michel enorm druk bezocht. Dit geeft al aan dat het een belangrijke toeristentrekpleister is. En terecht! Al zo’n 20 a 30 kilometer voordat je je bestemming hebt bereikt begint daar ineens in de horizon Mont Saint Michel op te doemen als een soort wazig plaatje in de lucht. De zee zie je namelijk nog niet en er is geen land omheen. Alleen dit heeft al iets sprookjesachtigs.
Drukte
Een populaire bestemming heeft natuurlijk één groot nadeel en dat is de drukte. Toch wil je Mont Saint Michel minimaal één keer in het echt hebben gezien. Het ligt al redelijk zuidelijk in Normandië tegen de grens met Bretagne. Zoek dus een locatie die enigszins in de buurt ligt van Mont Saint Michel. Op deze manier kun je al vroeg vertrekken en er net voor de grote drukte aankomen. Dus vroeg in de ochtend is aan te raden. Een andere manier om de grote drukte te vermijden is om er in het voor- of naseizoen naartoe te gaan. Ook dan is het wel druk, maar toch veel minder dan tijdens het hoogseizoen.
Op de Mont Saint Michel zijn ook een aantal hotels gevestigd. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om hier een kamer te boeken. Dit is wel vrij kostbaar, maar je hebt een unieke belevenis door er te kunnen slapen en vroeg in de ochtend te genieten van de relatief lege straatjes op de Mont.

Mooi langs twee wegen
Mont Saint Michel is van een afstand al een prachtige bezienswaardigheid, maar ook wanneer je het eiland bezoekt is het mooi. Het zijn allemaal oude gebouwen opgebouwd met grote natuurstenen. Het oogt een beetje als een soort fort. Mont Saint Michel heeft wel vrij steile straatjes en trappen. Enige conditie kan dus wel in je voordeel spreken. Wat hoger gekomen heb je een prachtig zicht op de Oceaan en de kust van Normandië. De meeuwen poseren ook graag en dichtbij op monumentale muren en gebouwen. Dit levert mooie plaatjes op.

Duur
Een populaire bestemming als Mont Saint Michel heeft natuurlijk wel een prijskaartje. De parkeerplaats valt nog mee en er rijden busjes van de parking naar Mont Saint Michel en weer terug. Het leuke van deze busjes is dat ze zowel voor als achter over een cabine beschikken, zodat het voertuig niet hoeft te draaien. Deze dienst is overigens gratis.
Op Mont Saint Michel zijn tal van horecagelegenheden en winketjes te vinden. Hier betaal je wel de hoofdprijs. Je bent wel vrij om je eigen eten en drinken mee te nemen. Het hoogste stuk is alleen te bezoeken wanneer je de Abdij bezoekt. Hier hangt een prijskaartje aan.
Het kan dus duur zijn, maar het hoeft niet om toch eens te ervaren hoe uniek deze bestemming is.

Ondanks dat het mooi is en zeker een hoogtepunt van een reis door Normandië is het verstandig om het bij één keer bezichtigen te houden, of je moet er toevallig in de buurt zijn in het laagseizoen.

Plaats een reactie