Het hart van Porto

Steeds meer mensen ontdekken de charme van de Portugese hoofdstad Porto. Het is dan ook een uitstekende bestemming voor een stedentrip. Er zijn meer dan voldoende hotels aanwezig, maar misschien is het ook eens leuk om Porto verkennen vanuit een Airbnb huis of appartement. Als je dan voor een hotel of een appartement kiest is het misschien wel het leukste om te verblijven in de oude volkswijk Ribeira.

Ligging
Wanneer we het Ribeira gaan vertalen vanuit het Portugees naar het Nederlands weten we meteen waar deze volkswijk in Porto gesitueerd is. De naam Ribeira wil namelijk zoveel zeggen als ‘rivieroever’. Het zal dan ook geen verassing zijn dat deze oude volkswijk gelegen is aan de oevers van de rivier de ‘Douro’, de rivier die Porto en ‘Vila Nova de Gaia’ van elkaar scheidt.

UNESCO
Naast dat Ribeira het oude centrum van Porto vormt, maakt de oude volkswijk ook deel uit van de UNESCO werelderfgoedlijst. Dit is sinds 1996. Het is ook zeker een welverdiende notering op deze lijst. Aan de oevers van de Douro kun je tal van typisch activiteiten waarnemen die specifiek zijn voor deze regio. Zo zijn er de Portoboten die uit het Dourovallei en aanmeren om hun goederen veelal te ,lossen in Vila Nova de Gaia. Ook zijn er tal van marktjes waarop bijvoorbeeld vis wordt verkocht. Het is het hart van het middeleeuwse centrum van Porto met de daarbij behorende geuren en klanken. Naast deze ingrediënten hebben ook zeker de vele kleine kenmerkende smalle straatjes en steegjes bijgedragen en de status van werelderfgoed.

Wat kun je er doen
Ribeira is een levendige wijk. Naast de vele marktjes zijn er ook tal van gelegenheden om een hapje en een drankje te nuttigen. Er gebeurt hier altijd wel iets waar je je oren en ogen mee kunt trakteren. Het is nog steeds een echte volkswijk. Fraaie gebouwen die de oevers van de Douro opsieren, maar ook nog onontwikkelde stukken van de wijk. Ook hier is het interessant om te vertoeven. Hier maak je kennis met het gewone volk dat Porto maakt zoals het is. Hier ervaar je het echte dagdagelijkse leven van deze fraaie stad.

Omdat Ribeira in het middeleeuwse centrum van Porto ligt s het een uitstekende locatie om te verblijven tijdens de je bezoek aan deze stad. Een wijk waar je je nooit zult vervelen en kennis kunt maken met typisch cultuur die bij dit stadsdeel hoort.

Plaats een reactie