Het kleinste stadje ter wereld?

Er zijn bijna in elk land wel steden die claimen het kleinste stadje ter wereld te zijn. Het hangt natuurlijk ook van de maatstaven die men hanteert om dit te bepalen. Heeft de betreffende stad bijvoorbeeld ooit stadsrechten verkregen? Dan zou misschien het Gelderse plaatsje Bronckhorst wel eens een goede kans kunnen maken. Maar als je dan weer kijkt naar de gemeente zal deze plaats afvallen. Zeker in Nederland zijn door gemeentelijk herindelingen een hoop plaatsen flink gegroeid of op opgegaan in een nieuwe gemeente.
Natuurlijk gaat het ook niet om de maatstaven zoals hierboven beschreven. Deze term wordt vaak gebruikt om marketingredenen. Wanneer je kunt beweren dat je de kleinste stad ter wereld bent kan dit bijdragen aan een betere toestroom van toeristen; zo ook in het geval van het in de Ardennen liggende plaatsje Durbuy.

Is Durbuy echt klein?
Het antwoord hierop is zowel ja als nee. Als we kijken naar de stadskern van de historische binnenstad kom je met een 400 inwoners tellende stadskern misschien wel in aanmerking voor het predicaat klein. Toch maakt Durbuy deel uit van een gemeente die is opgedeeld in 12 deelgemeenten en ook nog eens een aantal dorpjes. Het grondgebied is dus aanzienlijk en in de gemeente wonen in totaal zo’n 11.000 inwoners. De titel kleinste stad ter wereld heeft Durbuy dan ook vooral te danken aan het kleine doch pittoresk aandoende stadskern. Neem daarbij de ligging in de Ardennen en je weet dat we hier te maken hebben met een lokkertje

Toch terecht
Hoewel de titel kleinste stad ter wereld natuurlijk nooit te bewijzen valt is het toch terecht dat Durbuy zich op deze manier op de kaart zet. Het stadje is echt heel mooi en de ligging in de Ardennen biedt je nog eens de mogelijkheid om het kleine van Durbuy te ervaren. Het ligt middenin het heuvellandschap van de Ardennen en vanaf de Belvedère van Durbuy heb je een prachtig uitzicht over deze dan nog kleiner aandoende stadskern. Het is een prima gerechtvaardigd lokkertje om de toeristen te laten ervaren wat hier allemaal mogelijk is.

Tal van mogelijkheden
Naast de pittoreske kleine stadskern heeft Durbuy nog veel meer te bieden aan haar bezoekers. Zo kun je hier ook genieten van de schoonheid en de natuur van de Ardennen. Er zijn tal van wandel- en fietsroutes mogelijk. Ben je iets minder zelfstandig mobiel capabel, dan kun je ook met een huifkar Durbuy en haar omgeving verkennen of plaats nemen in het toeristentreintje.
Naast het wandelen en fietsen zijn er natuurlijk ook nog andere sportieve mogelijkheden zoals kajakken en mountainbiken. De actieveling hoeft zich hier niet te vervelen.
Ook de Bourgondisch georiënteerde toerist zal hier aan zijn trekken komen. Zo is er een confituurmakerij die je kunt bezoeken en ook de microbrouwerij Marckloff is zeker de moeite waard om aan te doen.
Al met al dus genoeg om een leuke dag te hebben in één van de kleinste parels van de Ardennen.

Ervaar zelf de grootheid van de kleinste stad ter wereld wanneer je in de Ardennen bent.

Plaats een reactie