Edinburgh Castle

Bij een bezoek aan Edinburgh zal je al snel één ding opvallen. In de kuststad ligt een oude vulkanische prop. Iets wat je wel meer tegen komt, zeker in kustgebieden. Deze proppen of pluggen ontstaan waanneer het lava afkoelt en stolt, wat nog wel eens voorkomt wanneer het hete lava in contact komt met het water van de zee. Het is dan ook niet zo zeer de plaktektonische verklaring van deze prop, maar het kenmerkende kasteel dat erop gevestigd is, namelijk ‘Edinburgh Castle’. De plug wordt dan ook in de volksmond ‘Castle Rock’ genoemd is waarschijnlijk de meest kenmerkende bezienswaardigheid van de Schotse kustplaats.

Niet alleen mooi van een afstand
Naast dat Edinburgh Castle een kenmerkend punt is voor de skyline van Edinburgh, is het ook zeer de moeite waard om het kasteel eens van dichterbij te bezoeken. De Castle Rock ligt aan het startpunt of einde van de ‘Royal Mile’, een straat die dwars door het centrum van Edinburgh loopt en tal van interessante bezienswaardigheden herbergt.
Het dus een mooi beginpunt om de ‘Royal Mile’ te bewandelen. Wanneer je Castle rock hebt beklommen wordt je getrakteerd op een mooi uitzicht over de Schotse havenstad. Bovendien kun je vanaf deze plek ook het kasteel van dichtbij bewonderen.

Lange geschiedenis met veel sporen
De Castle rock is eigenlijk de geboorteplaats van Edinburgh. Door haar hoge ligging en positie dicht bij de Noordzeekust was het een prima plaats om een nederzetting te stichten. Zo zijn er sporen aangetroffen die dateren uit de bronstijd, zo omstreeks 900 v Christus. De eerste gedocumenteerde vermeldingen dateren uit het jaar 600. Rond deze periode werd de eerste versterking gebouwd op de Rots. En niet veel later werd de naam van de nederzetting naar het huidige Edinburgh vernoemd.
Vele oorlogen en bouwwerken hebben uiteindelijk geresulteerd in het Edinburgh Castle zoals we dat nu kennen. De meeste gebouwen die deel uitmaken van het huidige kasteel dateren uit de 17e eeuw.
Tegenwoordig is het strategische belang van de plek niet meer zoals ze ooit was. Met de huidige militaire mogelijkheden zijn er per slot van rekening veel opties, niet alleen over land en zee, maar ook door de lucht.
Dat neemt niet weg dat de eeuwenlange geschiedenis voor een nieuwe toekomstbestemming heeft gezorgd. Het is de belangrijkste toeristische trekpleister van de stad en de regio geworden.

Paleis en Kapel
Naast dat het mogelijk is om het kasteel en haar terreinen te bezoeken is er ook museum in de ‘Royal Palace’ te bezoeken waar je meer leert over de roerige historie van Schotland en Edinburgh. Bovendien kun je hier de kroonjuwelen bewonderen. Ook staat hier de ‘Stone of Cone’, een steen waar meerdere schotse koningen op gekroond zijn. Naast al deze prachtige bezienswaardigheden is er ook een Kapel op het terrein aanwezig. Ook hiervoor geldt dat er een lange geschiedenis aan kleeft. Waarschijnlijk werd de ‘St Margret Chapel’ al in de 12e eeuw gebouwd en toen het kasteel in 1314 met de grond gelijk werd gemaakt is alleen de kapel gespaard gebleven. Hiermee is de Chapel dan ook het oudste gebouw op Castle Rock in Edinburgh.

Een mooi uitzicht over de stad en een kennismaking met de roerige geschiedenis van Schotland en Edinburgh. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten van Edinburgh Castle, zeker een locatie de je bezocht moet hebben tijdens je bezoek aan deze oude stad met een indrukwekkende geschiedenis.

Plaats een reactie