Ponte Vecchio

De regio Toscane in Italië is bij veel toeristen een geliefde regio om een vakantie door te brengen. Natuurlijk door de heuvelachtige omgeving en het karakteristieke kleurtje ‘Toscaans rood’ wat je overal terug vindt in de omgeving. Naast dit uitermate ontspannende landschapsbeeld is hier ook de fantastische stad Florence te vinden. Een stad met een lange geschiedenis en talrijke bezienswaardigheden. Eén van de meest in het oog springende van deze bezienswaardigheden in Florence is de ‘Ponte Vecchio’.

Lange geschiedenis

De mooiste brug van Florence kent een lange geschiedenis. De brug zoals we die nu kennen is gebouwd in 1345. Dit is op zich al een respectabele leeftijd. Ponte Vecchio wil ook zoveel zeggen als ‘Oude Brug’. Eigenlijk is de brug nog veel ouder. De Romeinen hadden op deze locatie al een brug gebouwd die was geconstrueerd uit hout. Het is dan ook een brug met veel verhalen. Zo vond Magdalena Buendelmonti in 1215 op deze brug haar dood. Dit was het begin van een oorlog tussen twee belangrijke adellijke families. In 1333 werd de houten brug verwoest door een overstroming. Hierna begon de herbouw die werd voltooid in 1345.

Unieke brug

De Ponte Vecchio is een unieke brug. Niet alleen door haar lange geschiedenis, maar ook economische rol voor de stad Florence door de eeuwen heen. Op de brug zitten namelijk tal van winkeltjes. In eerste instantie allemaal verschillende ambachten, maar later vooral juweliers. Dit kwam omdat de Medici het in 1539 verbood om ambachtslieden als leerlooiers en slagers nog langer hun beroep uit te laten oefenen op de brug.

Corridoio Vasariano

De Vasaripassage, zoals de ‘Corridoio Vasariano’ in het Nederlands wordt genoemd is een aparte doorgang op de Ponte Vecchio. Deze is er gekomen door de invloedrijke familie ‘Medici’ . Deze familie wilde een aparte doorgang over de brug zodat zij niet meer tussen het gewone volk hoefde te lopen wanneer zij de brug overstaken.

Ponte Vecchio is ongetwijfeld één van de meest in het oog springende bezienswaardigheden van de stad Florence. Een brug met letterlijk duizend verhalen en het huisvest een aparte gemeenschap van winkeliers binnen Florence.

Plaats een reactie