Koopzondagen in Duitsland

Terwijl we in Nederland gemakshalve er al vanuit gaan dat de winkels op zondag open zijn is dat in Duitsland niet zo. Strenge wetgeving en de invloed van de kerk zorgen ervoor dat de zondagsopenstelling van de winkels in Duitsland onbespreekbaar is. Waarom eigenlijk ook niet, want een week heeft zes dagen waarin je alles kunt kopen en een dag rust doet iedereen goed.

Toch zijn er mondjesmaat Koopzondagen in Duitsland, deze worden vaak gehouden tijdens speciale dagen of festiviteiten in een stad.

De komende maanden zijn er diverse koopzondagen gepland in veel steden vlak bij de grens met Nederland. In Dusseldorf, Keulen en Aken zijn bijvoorbeeld komende zondag (29 maart 2015) alle winkels van 13.00 uur tot 18.00 voor het winkelend publiek geopend. Ideaal dus om te combineren met een stedentrip naar één van deze Duitse steden.

Welke winkels zijn open op een koopzondag?

Verwacht in de grote steden dat alle winkels meedoen met de koopzondag, uitzonderingen zijn vaak de supermarkten en de winkels die vers producten verkopen. Apotheken werken in Duitsland net als in Nederland met weekenddiensten. Het kan dus voorkomen dat de apotheek in het centrum dicht is.

Evenementen tijdens een koopzondag

Om de koopzondag voor iedereen leuk te maken organiseren veel steden leuke activiteiten voor jong en oud, denk aan een rally met oude auto’s of een gezellige familiekermis.  In de stad Münster vlak over de grens bij Enschede wordt tijdens de eerste koopzondag van het jaar (3 mei) een grote markt georganiseerd met een Hanzemaal, welke wordt geserveerd in de grootste openlucht eetzaal van Duitsland.

Op 26 april vindt in Bocholt een koopzondag plaats, naast een boerenmarkt met veel streek en biologische producten  organiseert de stad ook een leuke oldtimerdag, waarbij diverse prachtige sportauto’s uit vervlogen jaren worden getoond met als afsluiter een kleine rally. waarbij de auto’s een ronde om de stad rijden.

2 gedachten over “Koopzondagen in Duitsland”

Plaats een reactie