Niet zo heel ver van de Nederlandse grens ligt het Duitse Aken. Veel mensen die Limburg bezoeken komen vaak niet verder dan Maastricht en misschien een beetje de omgeving. Toch is het ook zeer de moeite waard om Aken ook te bezoeken wanneer je voor meerdere dagen in Zuid Limburg bent. Het ligt namelijk op een steenworp afstand en het is gewoon een hele mooie stad. Aken heeft een mooie oude binnenstad en de Dom is ongetwijfeld het meest in het oog springende object.

De Ligging
De Dom van Aken bepaalt het centrum van de oude binnenstad van deze Duitse stad. Zonder de Dom was er waarschijnlijk ook geen Aken, in ieder geval niet zoals we het nu kennen. De Dom ligt aan een plein tegenover het stadhuis. Ook ligt er ten westen nog het Domhof dat zorgt voor een groene kern in de oude binnenstad. Ook vindt elk jaar op het plein bij de Dom een grote kerstmarkt plaats.

Geschiedenis
De dom van Aken kent een lange geschiedenis. Zoals wel vaker bij grote kerken is de Dom gebouwd op een plaats waar al eerder een kerk stond. In dit geval gaat het om de hofkerk van Alexander de Grote. De eerste objecten die uiteindelijk tot de Dom hebben geleid dateren uit de periode 796 tot 804. Dit geeft dus al aan dat de deze regio een lange geschiedenis heeft waar nog altijd sporen van terug te vinden zijn. In een traject van honderden jaren is de Dom uitgegroeid tot zoals we ze nu kennen. In 1978 werd de Dom toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Satans werk
Zonder de hulp van Satan had de Dom van Aken nooit afgeraakt. Dat wil de sage toch zeggen. Tijdens de constructie van de Dom raakte het geld eerder op dan verwacht en zag het ernaar uit dat Dom nooit voltooid zou kunnen worden. Gelukkig bood Satan zijn diensten aan. Hij wilde wel helpen om het bouwwerk te voltooien. Hij wilde wel in ruil voor zijn diensten de ziel hebben van degene die als eerste de Dom van Aken zou betreden. Satan had natuurlijk gehoopt dat dit de Bisschop was, maar het volk had een gezonde argwaan jegens de persoon Satan. Zij besloten dat daarom eerst een wolf de kerk mocht betreden.
Satan vond dit uiteraard niet leuk en liep woedend de kerk uit. Hij smeet de deur hard achter zich dicht, maar deed dit zo impulsief dat hij zijn duim daarbij verloor.
Het verhaal wil dat de duim van Satan nog steeds gevoeld kan worden in een gat van een ornament bij één van de leeuwen die de Dom sieren.
Uiteindelijk wilde Satan wraak nemen door de kerk te bekogelen met grote ladingen zand, maar doordat hij zijn duim was verloren kon hij niet goed mikken en zo ontstonden de vele heuvels in de directe omgeving van Aken

De Dom van Aken is alleen al door haar pracht en praal en dit soort verhalen de moeite van het bezoeken waard, net zo als nog vele andere locaties van deze prachtige Duitse stad.