Dichter bij Rimbaud

Charleville-Mézières is een kleine stad in het noorden van Frankrijk in de regio Champagnes-Ardenne. Het is een prachtig klein stadje met een bijzonder marktplein. Dit marktplein ook wel bekend als het Place Ducal is gebouwd in opdracht van Carlo I Gonzaga die hiermee gelijk verantwoordelijk was voor het ontstaan van Charleville. Later werd Charleville samengevoegd met het veel oudere stadje Mézières en ontstond Charleville-Mézières. De beroemdste zoon van de stad is Arthur Rimbaud. Overal in de stad kom je herinneringen aan deze bekende Franse dichter tegen.

Als er één Fransman is geweest die in de 19e eeuw de literaire wereld wist te shockeren, dan was dat wel Arthur Rimbaud. Dichter, rebel, ontdekkingsreiziger, vernieuwer, opstandig, intelligent en een stormachtige verhouding met Paul Verlaine. Zeg Rimbaud en je zegt de Franse Ardennen. Hij werd in 1854 in Charleville-Mézières geboren en studeerde er. Een van zijn docenten – Georges Izambard – stimuleert de 15-jarige Rimbaud zich toe te leggen op poëzie. Het is in deze periode dat hij zijn bekendste gedicht Ophelia schrijft. De Noord-Franse regio plaatst de visionaire dichter op een voetstuk met de opening van het compleet vernieuwde Rimbaud museum begin juli. Een onstuimig leven vol romantiek, decadentie en reislust zijn slechts drie woorden die centraal staan in de tentoonstelling ‘Arthurmania, 100% Ardennes’ tot 17 mei in het Ardennen Museum in Charleville-Mézières. Andere leuke Rimbaud-gerelateerde uitstapjes zijn een speciaal uitgezette Rimbaud wandeling door de stad, een bezoek aan het fort van Sedan, het proeven van speciale chocolades en bieren of de Rimbaud-Verlaine autotocht. Nadere informatie op nl.ardennes.com.

 

Renovatie Rimbaud museum

De buitenkant van het imposante gebouw waar het Rimbaud museum gehuisvest is – een oude watermolen aan de Quai Arthur Rimbaud langs de Maas – blijft uiteraard onveranderd. Binnen is het museum grondig gerenoveerd en verdeeld over drie verdiepingen krijgt de bezoeker een fascinerend kijkje in zijn korte 37-jarige leven, werk en buitenlandse reizen. Hieronder een kort verblijf in Harderwijk in 1856 waar hij zich bij het Koninklijke Nederlandsche-Indische Leger (KNIL) aanmeldde en naar Batavia vertrok. 

 

Arthurmania – een kijkje in het onstuimige leven van Arthur Rimbaud

In het Musée de l’Ardenne staat tot 17 mei 2015 de tentoonstelling ‘Arthurmania’ centraal over het leven en werk van Rimbaud. Werken uit het Rimbaud Museum, maar ook van andere kunstenaars uit de Ardennen regio, komen samen in dit museum in Charleville-Mézières. De tentoonstelling brengt bezoekers dichterbij Rimbaud en zijn verbondenheid met de Franse Ardennen. Kijk op www.charleville-mezieres.fr voor nadere informatie.

 

In de voetsporen van de dichter

Lopen in de voetsporen van Rimbaud kan via een stadswandeling langs de belangrijkste Rimbaud-gerelateerde locaties in Charleville-Mézières. Hieronder zijn geboortehuis, school, begraafplaats en enkele standbeelden. De VVV heeft een Nederlandstalige folder met de route. Informatie over de route is ook te vinden op: nederlands.charleville-mezieres.org. Voor wie liever in de auto wil toeren, kan de bewegwijzerde 150 km lange Rimbaud-Verlaine route volgen langs onder andere Charleville, Juniville, Roche en Bouillon.

 

Rimbaud voor smulpapen

Wie ondertussen trek gekregen heeft kan kiezen uit aan keur aan Rimbaud-lekkernijen. Zo heeft restaurant ‘La Table d’Arthur’ – gelegen tegenover het geboortehuis van Rimbaud – de ‘Mac Arthur’ op het menu staan en kan men een speciaal ‘Cuvée d’Arthur’ bier proeven in de brouwerij van het fort van Sedan. ‘Pâtisserie du Mont Olympe’ verkoopt een boek met speciale Rimbaud-chocolades. 

 

Twee hotels in Charleville-Mézières met een Rimbaud associatie zijn het aparte ‘Le Dormeur du Val’ – genoemd naar het gelijknamige gedicht die hij op 16-jarige leeftijd schreef – en het Bed & Breakfast hotel La Clef des Champs dat portretten en gedichten van Rimbaud in de kamers toont.

Plaats een reactie