La Rambla

Het is 1200 meter en slechts een klein deel van het oppervlak van Barcelona. Toch zijn deze 1200 meters zeer kenmerkend voor de Catalaanse stad. Nu heeft Barcelona veel typische bezienswaardigheden, maar de Ramblas horen daar zeker bij. Deze 1200 meter lange straat ligt dan ook in het centrum van de stad. De Ramblas is vervolgens ook nog eens op te delen in 5 stukken; Rambla Canaletes, Rambla Estudis, Rambla St. Josep, Rambla dels Caputxins en Rambla Santa Mònica. Alle 5 de delen van deze straat hebben weer hun eigen bezienswaardigheden en attracties.

Rambla Canaletes
De Rambla Canaletes is het meest recente deel van La Rambla. De Rambla Canaletes is genoemd naar de gelijknamige Fontijn Canaletes die je op deze locatie kunt vinden. Wanneer je de Catalaanse hoofdstad zo leuk vindt dat je er zeker nog eens terug wilt komen is het aan te raden om het water van de fontein te drinken. Volgens de overlevering zullen de personen die van Font Canaletes drinken zeker nog eens terugkomen naar Barcelona. Naast deze leuke legende is fontein ook zeker de moeite waard om gezien te hebben. Het late 19de eeuwse ontwerp spreek erg tot de verbeelding. Waar de huidige fontein staat, stond vroeger ook al een fontein die dateerde uit 16de eeuw. Bovendien vind je hier ook , als je even de Ramblas verlaat, het mooie Plaça de Catalunya. Dit ruime plein is het logistieke hart van het centrum van Barcelona, verschillende buslijnen passeren dit plein en ook vind je hier taxistandplaatsen en metrolijnen. Dit is een mooi punt om plaatsen elders in de stad te bereiken.

Rambla dels Estudis
Wanneer het tweede deel van La Rambla letterlijk vertalen is dit de Rambla van de studies. Deze naam heeft dit deel van de weg te danken aan de eerste universiteit die hier ooit te vinden was in Barcelona. Deze was gebouwd in 1536. De bijnaam van dit deel van La Rambla is ook wel ‘La Rambla dels Ocells’. Wanneer we dit vertalen krijgen ‘Rambla van de vogels’. Verwacht nou niet meteen een kakofonie aan vogelgeluiden. De reden dat deze naam ook wel wordt genoemd komt door het feit dat er in andere tijden hier veel handelaren te vinden waren die vogels verkochten. Tot op de dag van vandaag vind je hier nog altijd enkele kioskjes die naast souvenirs, kranten, ijs en tijdschriften ook dieren verkopen.

Rambla St. Josep
Het derde deel van La Rambla is ‘Rambla St. Josep’ . Dit is een kleurrijk deel van deze leuke weg in het hart van Barcelona. De kleurrijkheid is te danken aan de vele bloemenstalletjes die hier te vinden zijn. Naast de vele kleuren word je hier ook getrakteerd op de geur die de bloemen verspreiden. De naam van ‘Rambla St. Josep’ is te danken aan een klooster dat hier stond tot de 19de eeuw.
Aan en in de nabijheid van Rambla St. Josep zijn bovendien tamelijk veel bezienswaardigheden te vinden. Het palau de la Virreina is zo’n bezienswaardigheid dat pal aan dit gedeelte van La Rambla ligt. Tegenwoordig vindt het Culturele instituut van het stadsbestuur hier haar onderkomen. In het statige pand worden ook regelmatig exposities en culturele evenementen gehouden. Bezoek ook eens het ‘Mercat de la Boquiria’ deze grote publieke markt heeft een in- en uitgang aan het derde deel van la Rambla. Deze markt heeft al een lange geschiedenis. De eerste geschriften waarin deze markt al wordt vermeld dateren uit 1217. Bovendien is dit de grootste versmarkt van Spanje. Een prachtige locatie waar je als culinaire liefhebber je kan vergapen aan tal van delicatessen. Het palau de la Virreina en de Mercat de la Boquiria’ zijn slechts enkele van de vele bezienswaardigheden die je op dit stuk van La Rambla vindt. Als je wilt kan je hier makkelijk een halve dag vertoeven.

Rambla dels Caputxins
Er stonden vroeger veel kloosters in het oude centrum van Barcelona. Ook het Rambla dels Caputxins is vernoemd naar een klooster dat hier in vroegere tijden te vinden was. Ook op dit gedeelte van la Rambla zijn tal van bezienswaardigheden te vinden. Het Gran Teatre del Liceu, oftewel Lyceum theater is misschien wel het bekendste. Het gebouw dateert uit 1847.Zeker het aanzicht van het gebouw is sinds die tijd nog nauwelijks veranderd. Je waant je even ruim 150 jaar terug in de tijd wanneer je dit gebouw aanschouwt. Het is het belangrijkste theater van Barcelona. Tot tweemaal l toe is het gebouw verwoest door brand. Gelukkig heeft de gevel altijd stand gehouden en hebben ze het gebouw in beide gevallen weer in volle glorie hersteld. De laatste brand was in 1994. Ook voor de muziekcultuur is dit theater van groots belang geweest. Het staat vooral bekend om de vele opera’s en operettes die hier ten uitvoering zijn gebracht.

Rambla Santa Mònica
Het wordt een beetje eentonig, maar ook Rambla Santa Mònica heeft haar naam te danken aan een klooster. Het klooster zelf bestaat niet meer, maar het gebouw dat ooit onderdak gaf aan de kloosterlingen staat er nog altijd en is tegenwoordig bekend als ‘Centre d’Art Santa Monica’. Het Centre d’Art Santa Monica is zeker ook de moeite van het bezoeken waard. Dit publieke museum herbergt hedendaagse kunst en is bovendien gratis te bezoeken. Ook het Museo de Cera is zeker de moeite waard om te zoeken. Dit is een wasmuseum en daarmee één van de meest merkwaardige musea die je in Barcelona zult treffen. De meest vreemde sculpturen passeren hier de revue.
Rambla Santa Mònica is het laatste deel van La Rambla, naast bovengenoemde musea zijn er hier nog tal van bezienswaardigheden. Rambla Santa Mònica loopt door tot de oude haven port Vell.

La Rambla is zeker niet te vermijden als je een bezoek aan Barcelona brengt. Bovendien is het ook niet aan te raden om La Rambla en haar omliggende straten en pleinen te mijden, want het is één van de bezienswaardigheden de Catalaanse hoofdstad tot een belangrijke toeristische trekpleister maken. Het is ook leuk om te weten dat er op La Rambla veel goede straatartiesten zijn te vinden. Op deze 1200 meter is altijd wel iets te doen.

Plaats een reactie