De leukste brouwerijen van de Ardennen

België is een echt bierland. Het gerstenat is werkelijk in heel het land te vinden. Al dat bier moet natuurlijk ook gebrouwen worden, dus zoveel bier als het land rijk is, zoveel brouwerijen zijn er bijna ook. De Ardennen zijn hier geen uitzondering op. In dit artikel hebben wij de volgens ons vijf leukste brouwerijen van de Ardennen onder de aandacht gebracht.

Brouwerij Achouffe
In deze brouwerij word je met open armen ontvangen. Het beroemde bier met op de etiketten een kabouter wordt hier gebrouwen. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze brouwerij op een sprookjesachtige locatie is te vinden. Er wordt zelfs beweerd dat de kabouters zelf achter het recept zitten van de bieren die hier gebrouwen worden.
Je krijgt hier onder begeleiding van een professionele gids een rondleiding in de brouwerij, een film over het beroemde gerstenat en alles wat er bij komt kijken en natuurlijk staat er ook een degustatie op het programma. Bovendien krijgen de bezoeker ook nog een klein cadeautje achteraf. Je bent hier zeker 1,5 uur onder de pannen.

Orval
Een ander zeer bekend bier uit de Ardennen is Orval. Ook een sprookjesachtige omgeving, maar geen feeën en kabouters hier. Dit gerstenat heeft de goedkeuring van onze lieve heer en wordt dan ook gebrouwen door trappisten van de abdij van Orval. Hier kun je kun dus zien hoe religie en bier hun cohesie vinden. Het kloostercomplex is te bezoeken. Naast een brouwerij en een klooster vind je hier ook een kaasmakerij en een museum. In de Abraham bijgebouwen kun je zien hoe het bier wordt gebrouwen. In de maanden juli en augustus zijn er bovendien gidsen aanwezig om je goed mogelijk te van informatie te voorzien tijdens je bezoek aan de abdij.

Bellevaux
De locatie heeft niet altijd groot te zijn om toch een grootse indruk op je achter te laten. Een kleinere brouwerij in de Ardennen is ‘Brasserie Bellevaux’. Dit is een mooi voorbeeld van een zogeheten microbrouwerij. Dit bier is een echt streekbier gemaakt van zuiver en alleen producten die de Ardennen te bieden heeft. Samen met het vakmanschap van de brouwer resulteert dit in een verbluffend lekker brouwsel. Uiteraard is de brouwerij te bezoeken en bovendien is er ook een proeflokaal aanwezig. Naast dat je hier de verschillende bieren van deze brouwerij kunt proeven is er ook een kleine kaart met lekkerheden uit de Ardennen. Een bierliefhebber moet hier zeker eens zijn geweest.

Val Dieu
De naam Val Dieu zal bij de meesten niet direct een belletje doen rinkelen. Toch is ook een bezoek aan de brouwerij van dit bier zeker de moeite waard. Ook dit bier wordt gebrouwen op in een Abdij. Sinds 1997 worden er in verschillende gebouwen van de abdij bieren gebrouwen. Uiteraard is een mogelijk om de brouwprocessen te bewonderen tijdens een rondleiding. Niet alleen de brouwerij is de moeite waard om te bezoeken, ook de abdij is op zichzelf al een prachtige locatie. Bovendien is er ook een restaurant in de stallen van de abdij. Een leuke plek om een dagje Val Dieu te beëindigen.

Phantome
Deze familiebrouwerij is in 1988 opgericht om het dorp Soy en haar omgeving meer op de kaart te brengen. Een mooi initiatief, niet alleen voor de directe omgeving, maar ook voor de Ardennen. Het idee was om traditionele oude recepten nieuw leven in te blazen. Nu meer dan 25 jaar later kunnen we stellen dat dit gelukt is. Het merk heeft verschillende brouwsels in haar assortiment. Sommige zijn zeer traditioneel en anderen zijn dan weer karakteristiek door het toevoegen van eigen ingrediënten. Uiteraard is ook deze brouwerij te bezoeken, bovendien kun je bieren oom proeven in de proeverij.

De Ardennen is zoveel. Het is cultuur, sportiviteit, amusement en natuurlijk ook Bourgondisch genieten.

1 gedachte over “De leukste brouwerijen van de Ardennen”

Plaats een reactie