Het warme klimaat op Cyprus

Cyprus is een eiland gelegen in het oosten van de Middellandse Zee, ongeveer 70 kilometer ten zuiden van het Turkse vasteland. Sinds 1983 is het eiland opgesplitst in een Turks en een Grieks deel. Het Turkse deel wordt echter alleen als zodanig erkend door Turkije. Hoewel Cyprus geografisch gezien in Azië ligt is het onderdeel van de Europese Unie.

Klimaat
Cyprus heeft een mediterraan klimaat met warme en droge zomers waarin de temperatuur de grens van 35 graden Celsius met regelmaat overschrijdt. Tijdens de zomer is Cyprus één van de warmste en meest zonzekere bestemmingen binnen Europa. Van half mei tot half oktober zijn de temperaturen meer dan aangenaam en ben je verzekerd van heerlijk strandweer. Geen wonder dat dit prachtige eiland zo’n grote aantrekkingskracht heeft op toeristen.

Vanaf half oktober nemen de kansen op goed weer af. Langs de zuidkust heb je in november en december nog redelijke kansen op goed weer, maar daarna is het echt gedaan. Meer dan 90% van de jaarlijkse neerslag die er op Cyprus valt kan worden geregistreerd in de periode van november tot en met april. Cyprus is dus niet echt een winterzonbestemming bij uitstek. Hiervoor zijn de winters te wisselvallig en niet zonzeker genoeg. Wel kun je tijdens de winter op Cyprus aan wintersport doen. Het Troödosgebergte beslaat grote delen van west- en centraal Cyprus. Wanneer er tijdens de winter genoeg sneeuwval is kun je de pistes in dit prachtige natuurgebied afsuizen. Verwacht in dit gebied geen ellenlange pistes zoals je die bijvoorbeeld in de Alpen vindt. Een groot voordeel is dat het hier een stuk rustiger is dan in de meest populaire skigebieden. De hoogste berg van Cyprus, de Olympus heeft een hoogte van 1.952 meter en beschikt over een viertal pistes waar het heerlijk skiën is. De pistes zijn in beheer van de Cyprus Ski Club die hier ook ski-uitrusting en sleeën verhuurt. Ook bestaat er de mogelijkheid hier lessen te volgen.

Plaats een reactie