Eten en drinken in Boedapest

De laatste tijd is Boedapest een enorm populaire bestemming voor een korter of langer verblijf. Deze mooie stad aan de Donau waren oorspronkelijk de twee steden, Boeda en Pest. De Boeda-zijde is het heuvelachtige deel met veel mooie oude gebouwen en prachtig uitzicht op de Pest-zijde, terwijl het veel vlakkere Pest dan weer meer het centrum is van de stad zoals we die tegenwoordig kennen. Over Boedapest valt veel te zeggen, niet alleen over de stad en haar gebouwen, maar ook als stad waar je prima kunt eten en drinken.

Typisch Hongaars eten
De Hongaarse keuken is bij ons vooral bekend om zijn goulash. Naast dit gerecht zijn er nog meer typisch Hongaarse gerechten waarmee je kennis kunt maken in Boedapest. Zo is Hongarije ook een land met veel water. Veel water betekent veel vis. De Hongaarse vissoep is zeker de moeite van het proeven waard. Daarnaast heb je ook Langos. Dit is een soort van brood gerecht. Vaak worden Langos gefrituurd en voorzien van lekkere kruiden en kaas en room. De bereiding verscheelt per regio. Er zijn ook plaatsen waar de langos in typische Hongaarse buitenkeukens in een hete steenkooloven worden bereid. Al deze typisch Hongaarse gerechten kun je proeven in Boedapest.

Typisch Hongaars drinken
Hongarije heeft een hoop gunstige omstandigheden voor het verbouwen van goede druiven die dan uiteindelijk ook aan al even goede wijn leveren. Er zijn dus tal van uitstekende Hongaarse wijnen te vinden. De drank waar Hongaren vooral trots op zijn is echter niet de wijn, maar ‘Palinka’. Je kunt dit gerust de Hongaarse nationale drank noemen. Het is vrij sterke drank die wordt gedestilleerd. Palinka’s zijn er in vele smaken. De drank is zelfs zo belangrijk voor de Hongaar dat elk Hongaars gezin jaarlijks zelf 50 liter Palinka mag stoken. Naast de Palinka uit de winkels zijn er dus tal van huisgestookte varianten. De één al wat beter geslaagd dan de ander. Drink in ieder geval ook voldoende water bij de Palinka.

Centrale markthal
Eén van de beste plaatsen in Boedapest om zowel het Hongaarse eten als drinken te leren kennen is de Grote Markthal. Deze oude markt is nog altijd de plek in Boedapest waar etenswaren worden verhandeld en waar je ook maaltijden kunt eten. Het prachtig gebouw waar op begane grond tal van verkopers van paprikapoeder, paprika en andere typische Hongaarse producten te vinden te zijn. Op de bovenverdieping vind je tal van restaurants en eettentjes.

Ruin Bars
Net buiten het echte centrum van Boedapest in het zevende district vind je de zogeheten Ruinbars. Deze liggen vaak verscholen in niet al te fraaie nog niet gerestaureerde gebouwen, maar eenmaal binnen kom je in een soort kunstzinnige huiskamerachtige omgeving. Bij alle Ruin bars kun je uiteraard genieten van Hongaarse dranken. Bij sommigen ook van lekkere kleine gerechten. Er is zelfs een Ruin Bar met wekelijkse een boerenmarkt. Het zijn echte ontmoetingsplaatsen waar zowel de Hongaar graag komt als de bezoeker aan Boedapest
Eten en drinken in Boedapest kan erg leuk zijn en zeker lekker. Hongaren hechten veel aandacht aan het moment dat ze aan tafel zitten. Iets dat terugproeft in hun eten en drinken.

3 gedachten over “Eten en drinken in Boedapest”

  1. Goulash is mijn favoriete gerecht. Zou er speciaal voor naar Boedapest gaan. Let op, waar je de toeristenmenu’s hebt daar is de goulash meestal van mindere kwaliteit. Ga vooral buiten het centrum eten!

  2. Maak of eet de originele goulash, gebrouwen in de originelen herdersketel. Lekker buiten koeken en eten op het hof van vakantiehoeve Terra Haz.

  3. Hongaarse wijn is absoluut de moeite waard. Het is dus zeker zaak om verschillende soorten te proberen. Denk hierbij aan Hongaars stierenbloed (Egri Bikaver) of droge witte Furmint. Het motto: probeer zo veel mogelijk verschillende wijnen, en ontdek zo de vele goed bewaarde geheimen van Homgarije.

Plaats een reactie