Pisa

Pisa, meer dan de toren alleen

De stad Pisa, gelegen in het bij toeristen zeer geliefde Toscane is voornamelijk bekend om haar toren. Deze klokkentoren stamt uit het jaar 1137 en is in de loop der eeuwen scheef gezakt. De toren staat vrij, maar hoort wel bij de prachtige Duomo di Pisa of kathedraal van Pisa. De stad biedt echter meer dan deze twee trekpleisters.

Bijzondere monumenten

Naast de Toren van Pisa en de bijbehorende kathedraal zijn er diverse andere mooie en bijzondere monumenten in de stad te vinden. Op het Piazza dei Miracoli oftewel Plein der Wonderen vind je naast de dom en de toren ook het Baptisterium en het Camposanto. Het Baptisterium is gewijd aan Johannes de Doper en is de grootste doopkapel in Italië. Het Camposanto is een ommuurde begraafplaats. Volgens velen de mooiste begraafplaats ter wereld. De bouw van het hele plein werd overigens gefinancierd uit de schat die de Republiek Pisa in 1063 stal van de Saracenen in Palermo. Aan de oever van de rivier de Arno vind je de Santa Maria della Spina. Deze kleine gotische kerk stamt uit de 13de eeuw en is het bezoeken ook meer dan waard.

Winkelen

Wie Pisa zegt, zal niet direct aan winkelen denken. De stad biedt met de Borgo Stretto een schitterende winkelstraat. De straat loopt van de rivier de Arno in de richting van het Domplein en biedt veel typisch Italiaanse boetiekjes. Je kunt er overigens in één van de bistro’s ook even koffie drinken of een ijsje eten. Om hier echt inkopen te doen dien je wel te beschikken over een erg dikke portemonnee; alleen de duurdere segmenten zijn aan de Borgo Stretto gevestigd. Dit is tevens de straat waar de natuurkundige, wiskundige, astronoom en filosoof Galileo woonde die hoogleraar was in de stad.

Kortom, bij Pisa zullen de meeste mensen gelijk aan de Toren van Pisa denken. Terecht ook; de toren wordt door sommige bronnen als één van de ‘overige’ wereldwonderen gezien. Vergeet echter niet de rest van de stad te verkennen. Pisa is meer dan de toren alleen.

Plaats een reactie