Zorg dat je auto klaar is voor de wintersport

De komende weken vertrekken weer veel landgenoten op reis naar één van de populaire wintersportbestemmingen in Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland of iets dichterbij naar Duitsland. Het overgrote deel gaat per auto en juist tijdens de winterperiode is het erg belangrijk om er voor te zorgen dat je auto klaar is voor de wintersport.

Winterbanden

In Nederland geen verplicht item, In Oostenrijk zijn winterbanden tijdens de winter verplicht en in Duitsland zijn winterbanden verplicht tijdens winterse omstandigheden. Een winterband biedt meer grip tijdens gladheid en verkort de remweg op een gladde weg aanzienlijk. Bespaar niet op winterbanden, goedkoop is vaak duurkoop. Een winterband kun j herkennen aan het sneeuwvlok symbool op de band.

Ruitensproeiervloeistof

Zorg dat het tankje met de vloeistof gevuld is met een vloeistof die tegen een beetje vorst kan, de temperaturen in de alpenlanden dalen ’s nachts regelmatig tot onder de -20 graden celsius. De goedkope vloeistoffen die vooral veel bij bouwmarkten en supermarkten in Nederland wordt verkocht is vaak maar tot -18 geschikt. Zodra je tijdens het rijden dan gaat sproeien bevriest het gelijk vast aan je voorruit, waardoor je niks meer ziet en een gevaar op de weg bent,

 Sneeuwkettingen

Natuurlijk ga je niet zonder sneeuwkettingen naar de wintersport, zodra het begint te sneeuwen veranderen veel bergpassen in onbegaanbare wegen met sneeuwkettingen kom je boven en kun je nog een beetje remmen. Oefen thuis een keertje met het omleggen van de kettingen. Neem ook een paar oude handschoenen mee, en een oud kussentje waar je op kunt knielen. Dat scheelt je koude handen en een natte broek. Natuurlijk liggen je sneeuwkettingen onder handbereik en niet onder al je bagage. De politie in Oostenrijk heeft voor dit winterseizoen al aangegeven streng te controleren op het gebruik van sneeuwkettingen.

Maak je dak schoon

Het klinkt zo simpel maar veeg voordat je wegrijdt even alle sneeuw van je dak, natuurlijk gaat dat vanzelf als je gaat rijden, maar dan ligt het wel bij je achterligger op de motorkap of nog erger de voorruit, zo plaat sneeuw op je voorruit is echt schrikken met alle gevolgen van dien.

Controle van je auto

Laat voor vertrek even een eenvoudige controle uitvoeren bij de garage, laat de accu checken en de eventuele andere vloeistoffen. Veel merkgarages bieden deze controles voor 2 tientjes aan als een soort van wintercheck.

Koop een vignet

Ga je naar Oostenrijk? Dan is een autobahnvignet verplicht. Kosten voor een week zijn ongeveer 9 euro. Je kunt de vignetten kopen bij de ANWB maar beter koop je ze langs de autobahn in Duitsland. Je betaald dan de werkelijke prijs en je krijgt een vignet dat ingaat op de dag dat jij Oostenrijk echt binnenrijdt en niet op de dag dat de ANWB denkt dat jij Oostenrijk binnen rijdt. De Asfinag controleert streng op het gebruik van het vignet. Vooral bij de afritten naar de bekende skigebieden staan de mannen er absoluut op zaterdagmiddag. U bent gewaarschuwd.

1 gedachte over “Zorg dat je auto klaar is voor de wintersport”

  1. Ik ga het einde van het jaar met mijn familie naar Oostenrijk, maar ben me nu al lichtelijk aan het voorbereiden op mijn trip. Mijn winterbanden heb ik gelukkig al aangeschaft. Ik hoef ze er alleen nog maar onder te leggen wanneer het kouder wordt!

Plaats een reactie