Dat Duitsers gek zijn op bier dat is geen geheim, veel van de Duitse bieren hebben ondertussen de Nederlandse supermarkten al bereikt en doen goede zaken want de merken die verkrijgbaar zijn, zijn stuk voor stuk heerlijke biertjes.
Duits Bier (met een hoofdletter) moet voldoen aan het Rheinheitsgebot, dat wil zeggen dat een bier gemaakt in Duitsland alleen uit water, gemout graan, hop en later gist mag bestaan. Het Rheinheitsgebot is de oudste warenwet ter wereld (sinds 1516) en nog steeds brouwen alle Duitse brouwerijen volgens deze ingredienten, het toevoegen van kunstmatige smaakstoffen of andere toevoegingen is in Duitsland dan ook niet toegestaan.
Ieder dorp zijn eigen brouwerij
Vroeger heel gebruikelijk, ieder dorp had een eigen brauhaus of een eigen bierkeller, waar een braumeister zijn bier maakte voor dorp. Dit alles volgens bovengenoemde ingrediënten. Helaas kwam door de industrialisering van het bierbrouwen het bestaansrecht van deze kleine brouwerijen zwaar onder druk te staan en menig één kon niet meer overleven en werd gesloten.
Ondertussen opstaan overal in Duitsland maar vooral in Beieren overal weer kleine brouwerijen, zogenaamde microbreweries. Vaak ontstaan uit de liefde en passie voor een eerlijk bier en vaak gemaakt met locale biologische producten. Dankzij het internet en de grote voorliefde van het bier is het mogelijk om in Duitsland in plaats van een wijn proeverij te doen langs verschillende wijnboeren een tour te maken langs de diverse kleine brouwerijen. Dit doe je in vier dagen op de fiets van brouwerij naar brouwerij, en elke avond sluit je af met een heerlijke typische maaltijd met typische streekgerechten.
Foto: Gasthof Sporrer, © Tourismuszentrum Oberpfälzer Wald