Chocolaterieën in de Ardennen

België staat natuurlijk bekend om een aantal typische dingen die niet los te koppelen zijn aan het land. De frieten, de wafels en de bieren zijn hier al drie mooie voorbeelden van, maar zoals je ziet ontbreekt er nog één belangrijke aan dit lijstje. Ik heb het dan natuurlijk over de Belgische Chocolade. Ook deze Belgische cultuur is natuurlijk terug te vinden in de Ardennen.

Samreé
Een plaats waar chocolade en de Ardennen samenkomen is Samreé. Hier vind je de ambachtelijke chocoladefabriek van Samreé. Het goede aan deze fabriek is dat ze alleen fairtrade chocolade gebruiken. Dit betekent dus dat de cacaoberen een eerlijke prijs krijgen voor hun bonen en dat niet alle winst naar de exporteurs en tussenhandel gaan. Als je hier een doosje pralines haalt weet je zeker dat een deel van geld bij juiste mensen terecht komt. De fabriek heeft overigens elke zaterdag demonstraties voor individuele bezoekers. Ook is mogelijk om op afspraak met een groep langs te komen.

Defroidmont
Een andere Chocolatier die zeker de moeite van het vermelden waard is, is de in Erezée gelegen chocolatier van Defroidmont. Deze chocolademaker is gevestigd in het wat meer landelijke deel van de Ardennen. Hier worden ruim 50 verschillende soorten pralines gemaakt op ambachtelijke wijze. Het leuke van deze locatie is de mogelijkheid om kennis te maken met nog meer typische streekproducten uit de Ardennen. Ook is er een chocolademuseum en uiteraard een winketje waar je naast de chocolade ook de streekproducten kunt kopen

De Ardennen hebben tal van Chocolatiers. De twee in dit artikel genoemde chocolatiers zijn niet de enigen. Lijkt het je leuk om tijdens je verblijf in de Ardennen een chocolatier te bezoeken, kijk dan even waar er eentje zit bij jou in de buurt.