Londen Tube

Londen is een prachtige stad waar veel te zien en te doen is. Het is een indrukwekkende stad, maar als we dan één puntje van kritiek zouden willen meegeven aan deze prachtige bestemming is dat het een enorm grote stad is en dat al het moois dan dus ook redelijk ver van elkaar af kan liggen. In totaal is de Engelse hoofdstad 1572 vierkante kilometer groot. Dit maakt het de grootste stad van Europa. Natuurlijk hoef je niet alle uithoeken te bezoeken en kun je redelijk centraal blijven, maar zelfs dan nog is het te bereizen oppervlakte aanzienlijk. Gelukkig heeft Londen een enorm goede oplossing voor haar bereikbaarheid; de ‘London Tube’, oftewel de metro van Londen.

473

Dit getal staat voor het aantal kilometers dat er totaal aan metrolijnen door Londen loopt. Om precies te zijn is het 473,1 kilometer. Hierbij moet natuurlijk wel gezegd worden dat een aantal lijnen voor een deel over hetzelfde traject lopen. De kortste lijn is 2,4 kilometer lang. De ‘Waterloo en City Line’ dateert uit 1898 en rijdt tussen Waterloo en Bank. De langste lijn, de Central Line, opende haar deuren in 1900. De lijn loopt van West Ruislip naar Epping. Je ziet al dat deze lijnen al redelijk lang deel uitmaken van het Londense metronet, maar de oudste lijn dateert uit 1863. Dit is de Metropolitan Line. Deze lijn is 68 kilometer lang en loopt van Chasham tot Aldgate.

11

In Nederland is 11 het gekkengetal, misschien is het ook wel gekkenwerk om een volgebouwde stad als Londen te voorzien van in totaal 11 afzonderlijke metrolijnen. We kennen allemaal de strubbelingen die er bijvoorbeeld zijn geweest bij de bouw van de Noord Zuid lijn in Amsterdam. Het valt niet mee om een dergelijke infrastructurele prestatie te leveren in een stad als Londen. Toch is het ze gelukt.

Goed bereikbaar

Met de Londen Tube is een waar kunstwerk geleverd waardoor grote delen van de Engelse hoofdstad relatief goed en snel bereikbaar zijn. Had ik in het begin van dit artikel nog kritiek op het feit dat Londen zo’n grote stad is, dan kan ik deze kritiek dus net zo gemakkelijk weer onderuit halen, want Londen een fantastische stad waar alle bezienswaardigheden makkelijk te bereiken zijn.

Plaats een reactie