Gaudi

Wie een bezoek brengt aan de Catalaanse hoofdstad kan om één naam niet heen. Het gaat om een persoon die zeer duidelijk zijn stempel heeft gedrukt op Barcelona. Op tal van plekken wordt je geconfronteerd met sporen die direct terug te duiden zijn aan deze persoon. Het is als toerist onmogelijk niet met deze persoon geconfronteerd te worden. Ik heb het natuurlijk over Gaudi, een Catalaanse architect die vooral bekend staat om het immense, nog immer niet voltooide , Sagrada Familia. Dit gebouw is een ontwerp van Gaudi en je kunt er gewoonweg niet omheen.

Sporen van Gaudi
Naast de Sagrada Familia heeft Gaudi nog veel meer bijdragen geleverd aan de het straatbeeld van Barcelona. Het park Guëll wordt ook jaarlijks door vele toeristen bezocht. De werken van Gaudi doen vaak sprookjesachtig aan en maken de wereld mooier en fraaier. Barcelona heeft nog meer sporen van Gaudi. Te veel om op te noemen, maar als je dan toch bij Park Guëll bent, dan kun je ook kijken wat hij nog meer voor de familie Guëll heeft gemaakt. Zo heeft hij een prachtige Finca ontworpen, een landhuis dat vroeger net buiten Barcelona lag, maar tegenwoordig ook deel uitnaakt van de stad. Het Palau of Palicio Guëll is dan weer een prachtig herenhuis dat ook zeer kenmerkend is voor zijn vroegere jaren. Naast de Sagrada Familie is ook de Crypta Colonia Guëll niet voltooid. De kerk in de gelijknamige arbeiderswijk is alleen voltooid in schetsen. Natuurlijk staat er wel iets en dan zie je al dat het bedoeling was om doormiddel van het gebruik van bogen een uitstraling van een grot te krijgen.

Naast deze slechts enkele voorbeelden zijn er nog veel meer werken van Gaudi te vinden in Barcelona. Je kunt in ieder geval stellen dat Barcelona zonder Gaudi niet zo’n bijzonder geliefde stad was geweest waar jaarlijks miljoenen toeristen naartoe komen.

Plaats een reactie