De Kilimanjaro overwinnen

Tijdens één van mijn reizen vorig jaar kwam ik iemand tegen die ik in dit artikel Hans zal noemen. Hij is een televisiejournalist die veel werkt voor een landelijk nieuwsprogramma. De reis naar het Spa Resort in Hongarije hoorde echter niet bij zijn werkzaamheden. Toch was hij aan het filmen. Iets dat natuurlijk wel de nieuwsgierigheid triggerde van mij en de medereizigers.
Al snel wist hij ons te vertellen dat hij in het jaar daarvoor te horen had gekregen dat hij ongeneeslijk ziek was en vanaf het moment van de diagnose alles aan het filmen was. Uiteindelijk had dit in september 2013 moeten leiden tot een documentaire die omroep MAX zou uitzenden. Ook was hij bezig met een boek.
Eén ding wat mij al meteen opviel was dat deze man zo ogenschijnlijk rustig op mij overkwam en totaal niet de uitstraling had van iemand die nog slechts enkele maanden te leven zou hebben. Zelf wist hij mij ook te vertellen dat gevoel geheel niet te hebben.
Sinds hij de diagnose had gekregen is hij zijn toch al gezonde levenspatroon nog meer gaan fine tunen. Zijn voedingsgebruik heeft hij heel bewust aangepast tot in de kleinste details en daarnaast is hij op zoek gegaan naar alternatieve manieren om de ziekte te overwinnen.
The Iceman
Zo wist hij tijdens die reis in mei al te vertellen dat hij in Polen was geweest bij een bijeenkomst van Wim Hof. Wim Hof staat bij ons vooral bekend als ‘The Iceman’ deze man kan veel langer in koude omgevingen functioneren dan een gemiddeld mens waardoor hij buitengewone prestaties kan leveren. Hij is in staat een dermate grote controle te hebben over zijn lichaam, waardoor hij veel meer regie heeft over zijn hartslag, ademhaling en allerlei andere processen die zich afspelen in het menselijk lichaam.
Na mijn reis naar Hongarije heb ik contact gehouden met Hans, door hem te volgen op Twitter en Facebook. Zo wist hij aan zijn vrienden te vertellen dat hij de artsen versteld heeft doen staan toen bij een controle bleek dat al zijn uitzaaiingen verdwenen waren waardoor zijn ongeneeslijke ziekte weer behandelbaar werd.
De reis
Vandaag vliegt hij met een hele groep mensen die allemaal hun eigen persoonlijke missie hebben naar Tanzania, waar deze groep slechts met een korte broek en schoenen aan de Kilimanjaro gaat beklimmen. Op zich al een wonderbaarlijke onderneming, maar niet alleen het feit dat ze schaars gekleed de reis ondernemen is opmerkelijk. De planning is om in 3 dagen de top te bereiken. Volgens medici is dit onmogelijk en zal 90% de top niet halen, maar de groep is er van overtuigd dat het met de ‘Wim Hof Methode’ mogelijk is.
Zo af en toe heb je de eer om tijdens je leven het pad te kruisen van bijzondere mensen die je net weer even een andere kijk geven op het menselijk wezen en de manier waarop we in het leven kunnen staan. Hans is wat mij betreft ongetwijfeld de man van 2013 waarvoor ik grote bewondering heb. Ik blijf hem dan ook zeker volgen en ik ben ervan overtuigd dat hij uiteindelijk volledig zou genezen. Voorlopig is zijn documentaire nog niet af.
Gastartikel door Vincent Luijer

Plaats een reactie