Fietsen

Nederlanders zijn een bijzonder volk als het op fietsen aankomt. Wij gebruiken de fiets overal voor en als het even kan altijd. Geen dag te warm, geen regenbui te hard of we fietsen er met z’n allen gewoon doorheen, kinderen ernaast en hup naar school of naar het werk. Het gemiddelde treinstation van Nederland puilt ondanks de overvloedig aanwezige fietsenrekken uit van de fietsen. Als de rekken vol zijn dan worden muren bomen en andere fietsen gebruikt om je fiets tegenaan te parkeren. Andere mensen zijn juist weer zo gehecht aan hun fiets dat ze hem weigeren los te laten en met hun fiets in de hand door de drukste winkelstraten en markten proberen te lopen. In veel steden in Nederland worden er om de wildgroei van fietsen tegen te gaan gratis bewaakte fietsenstallingen aangeboden. In deze fietsenstallingen staat je fiets in de meeste gevallen droog en veilig. Toch zijn er een hoop mensen die weigeren hun fiets te plaatsen en hem tegen de eerste de beste boom of tegen een nietje aanzetten.
Tijdens een bezoek aan Middelburg viel het me op hoeveel mensen er hier door de winkelstraten heen fietsen. Me hierover verbazend ging ik er de rest van de dag wat meer op de fietsers letten en mezelf afvragen als dit mijn stad zou zijn ik mezelf ook zo zou gedragen. Het antwoord hierop is waarschijnlijk, ja. Want je neemt toch de kortste weg naar de winkel, huis of naar je werk. Als deze weg toevallig door de winkelstraat is dan is dat pech voor het winkelend publiek. Soms kom ik ook dingen tegen waar ik niets van snap. Zo zag ik een smalle stoep een gevel vol met fietsen staan en nog geen twintig meter verder een compleet leeg fietsenrek. Wat de rede hiervan is mij totaal onduidelijk maar is in mijn ogen typisch voor de Nederlandse fietser.

Plaats een reactie