Enkele weken geleden was ik op reis naar Egypte. Ik heb daar onder andere de steden Port Said en Caïro bezocht. Op basis van informatie op internet en in boekjes ben ik voorzichtig omgegaan met het drinken van leidingwater (niet gedaan), ijblokjes (geweigerd) en groente (alleen flink verhit gegeten). Maar hoe zit het nou met het kraanwater in hoofdstad Caïro? Het lijkt erop dat verschillende reisgidsen verschillende meningen er op nahouden.
Dit schrijft ANWB Extra (vijfde druk, pagina 37):
“De meest voorkomende ziekte in Egypte is diarree. Eet u geen ongepeld fruit, salade, rauwe groente, consumptie-ijs en ijsklontjes en drink alleen mineraalwater.”
Dit schrijft Marco Polo Egypte (13e druk, bladzijde 88):
“Eet alleen geschild of grondig gewassen fruit. In het leidingwater zit veel chloor, in Caïro kunt u het veilig drinken.”
Uit voorzorg heb ik alleen gebruik gemaakt van flessen mineraalwater (ook voor het tandenpoetsen). Maar wat is de waarheid? Kun je in Caïro gewoon leidingwater drinken en dus ook ijsklontjes in je drinken laten gooien? Of is het drinken van kraanwater een gezondheidsrisico waarbij je getroffen kunt worden door reizigersdiarree? Het hangt er kennelijk vanaf welk boekje je gekocht hebt…