Problemen met handbagage

Het zou geweldig zijn als er eens een keer eenduidige afspraken zouden komen wat betreft de handbagage regels. Afgelopen maand heb ik weer eens aan de lijve mogen ondervinden hoe verschillend het beleid kan zijn bij de verschillende luchtvaartmaatschappijen. Bij het inchecken op een vlucht met Egypt Air naar Caïro had ik naast mijn normale bagage een trolley bij met fotoapparatuur, iPad, MacBook en opladers. Totaal gewicht dankzij de trolley die helaas ook al zo’n viereneenhalve kilo weegt was 11,5 kilogram. Teveel volgens de grondstewardess, die me wees op hun limiet van 8 kilo handbagage en daar absoluut niet van af wilde wijken. Heb uit het zicht van de incheckdame mijn Canon 5D uit de trolley gehaald en deze in een rugtas achter mijn rug gehangen. De twee reisgidsen van Egypte overgeheveld naar de ruimbagage en daarmee net binnen de limiet gebleven.

Op de terugweg dit gedoe gelukkig niet gehad. Heb wel uit voorzorg de camera al in rugtas op mijn rug gehangen, zodat het gewicht van de trolley bij controle zou moeten kloppen. Scheelt weer een conflict, want weiger het om apparatuur met een totale waarde van duizenden euro’s te overhandigen als ruimbagage. Weet hoe ze daarmee omspringen en weet dat bij schade of verlies de aansprakelijkheid van de vervoerder veel lager ligt dan de werkelijke waarde.

Plaats een reactie