Het is altijd weer leuk om lijstjes te bekijken, ook in hotelland. Wat wordt er bijvoorbeeld het meest geclaimd bij reisverzekeringen? Ieder jaar maakt reisverzekeraar De Europeesche een top 10 van de schade die we met ons allen in hotels, op campings of anderszins tijdens de vakantie hebben opgelopen.
De ranglijst van geclaimde artikelen wordt al enkele jaren aangevoerd door de fotocamera (12%), op de voet gevolgd door de mobiele telefoon (11%). Laatstgenoemde gadget heeft de zonnebril (10%), ooit de trotse koploper, van de tweede plaats verdrongen. Ook contactlenzen worden tegenwoordig minder geclaimd dan voorheen, wellicht onder invloed van de grote populariteit van laserbehandelingen.
De iPhone is zo’n slim apparaat, dat hij niet meer tot de mobiele telefoons wordt gerekend maar met de iPod en andere mp3-spelers een aparte categorie vormt. Die categorie behoort tot de stijgers: van 8 naar 6 met 7%.
Laptops gaan steeds vaker mee op vakantie en worden dus ook steeds meer vermist, dus geclaimd, al staan ze nog niet in de top 10. Zouden we dan toch voorzichtiger zijn met onze computer dan met onze zonnebril?


Een opmerkelijke ontwikkeling is de sterke stijging van de zogenaamde noodaanschaffen. Dat zijn aankopen die vakantiegangers doen omdat hun reisbagage niet of later aankomt op de plaats van bestemming. Die kosten kunnen vaak ook worden gedeclareerd bij de verzekeraar. Veel verzekerden declareren ook de kosten van buitenlandse medische zorg. Deze kosten zijn vaak een stuk duurder dan in ons land (en wij maar denken dat de zorg zo duur wordt in Nederland). De ziektekostenverzekeraar dekt ze niet altijd, de reisverzekeraar meestal wel. Volgens De Europeesche is het daarom wel verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Dat zou ik ook zeggen als ik reisverzekeraar was, waarmee niet gezegd is dat het niet waar is.
Opvallend is dat de videocamera niet meer in de top 10 staat. Door de goede videokwaliteit van de tegenwoordige mobiele telefoons en digitale camera’s, en dankzij geheugenkaarten die steeds meer capaciteit hebben, wordt de videocamera vaker thuis gelaten.
De volledige top 10 van na de zomer van 2010 geclaimde artikelen ziet er als volgt uit:
2010 (2009)
1 (1) Fotocamera 12%
2 (3) Mobiele telefoon 11%
3 (2) (Zonne)bril 10%
4 (4) Koffer/Tas 10%
5 (5) Kleding 8%
6 (8) iPod/iPhone/mp3-speler 7%
7 (6) Portemonnee met inhoud 7%
8 (7) Sieraden/horloge 7%
9 (9) Reisdocumenten/rijbewijs 5%
10 (-) Noodaanschaf kleding/toiletspullen 5%
Nog even over de iPhone. De Britse verzekeringsmaatschappij Supercover Insurance stelt dat het aantal verzekeringsclaims voor verloren, zoekgeraakte en beschadigde iPhones toeneemt naarmate nieuws over de volgende generatie iPhone de kop opsteekt. De verzekeraar meent dat er in 40% van de gevallen sprake is van bewuste fraude. Het lijkt erop dat steeds meer gebruikers de hand aan hun toestel slaan, bijvoorbeeld door er met een hamer op te slaan of er met een auto overheen te rijden. iPhone-bezitters sluiten meer dan andere eigenaars van smartphones een verzekering voor hun gadget af.