Hotels in Parijs zijn beroemd en berucht om hun kleine kamers. Niet dat veel mensen daar last van hebben, want wie Parijs bezoekt komt niet veel op zijn hotelkamer, toch? Maar er zijn ook hotels die klein zijn in een andere betekenis, namelijk doordat ze heel weinig kamers hebben. Hier zijn er vijf.
Het kleinste
Wat het kleinste – maar niet het goedkoopste! – hotel van Parijs was, was van eind 2007 tot voorjaar 2009 duidelijk: Hotel Everland, een hotel met één kamer. Het was een project van het Zwitsers-Amerikaanse kunstenaarsduo L/B (Sabina Lang en Daniel Baumann, http://langbaumann.com).
Hotel Everland bevatte een badkamer, een kingsize bed en een lounge. Alle gasten van Everland namen deel aan het project. Het hotel kon voor één nacht (niet langer) geboekt worden, de gevulde minibar was bij de prijs inbegrepen en de gasten werden verzocht de met goud bestikte handdoeken te stelen.
Het hotel heeft een rondreis gemaakt en zijn laatste bestemming was Parijs, waar het meer dan een jaar op het dak van het Palais de Tokyo heeft gestaan. Overdag kon het bezocht en ‘s nachts geboekt worden. Everland is nu terug naar Zwitserland en niet meer in gebruik als hotel.
Typisch Parijs: Art Hotel (98 rue d’Hauteville, 75010 Paris, http://www.arthotelparis.com)
Een klein hotel dat nog wel bestaat is het Art Hotel. Typisch Parijs: kleine kamers, gehorig, summier ontbijt maar centraal gelegen aan een rustige zijstraat van de Boulevard Lafayette. Het heeft 26 kamers. De metro en de treinstations Gare du Nord en Gare de l’Est zijn vlakbij. Daarom is dit hotel vanuit Nederland een handige bestemming.
Apart: Hotel Amour (8 rue de Navarin, 75009 Paris, http://www.hotelamourparis.fr)
Dit relatief nieuwe hotel (uit 2007) is van een bekende graffitikunstenaar en dat kun je zien. De 20 kamers zijn ingericht door verschillende kunstenaars en hebben allemaal een eigen stijl. Hier moet je niet zijn voor klassieke luxe zoals zwembaden en televisies op de kamers. Wel is er een binnenplaats waar je heerlijk kunt ontbijten. Het hotel is populair bij trendy dertigers en ligt in de wijk Pigalle.


Ook elke kamer anders: Hotel Design de la Sorbonne (6 rue Victor Cousin, 75005 Paris, http://www.hotelsorbonne.com)
Dit hotel met 38 kamers ligt recht tegenover de Sorbonne in het geliefde Quartier Latin. Ook hier is elke kamer afzonderlijk ingericht. Stoelen in antieke stijl maar met heldere kleuren, vloerbedekking waarin citaten uit de Franse literatuur zijn geweven – het geeft de zaak een zeer kunstzinnige uitstraling. Elke kamer is voorzien van een iMac computer met toegang tot internet. Het hotel dient verder als expositieruimte voor hedendaagse kunstenaars en fotografen.
Baden in weelde: Hotel Daniel (8 rue Frédéric Bastiat, 75008 Paris, http://www.hoteldanielparis.com)
Het summum van weelderige rust in het hart van een wereldstad, dat bieden de 26 kamers van Hotel Daniel, tussen de Champs-Elysées en de Rue du Faubourg Saint-Honoré. Interieurontwerper Tarfa Salam laat hier oost en west samenkomen en vermengt het negentiende-eeuwse Frankrijk met de modernste technologie. Er staat superieur Aziatisch antiek in de kamers, maar ook op maat gemaakt meubilair anno nu. Het hotel beschikt over een Frans toprestaurant en een comfortabele lounge waar 24 uur per dag een voortreffelijk ontbijt wordt geserveerd. Vanaf 420 euro per nacht voor een tweepersoonskamer.