Hotels.com stuurde mij een persbericht over de hotelprijzen in de Verenigde Staten van Amerika. De hotelkamerprijzen blijken voor Europeanen flink gestegen te zijn. Ik vermeld expliciet dat het geldt voor Europeanen omdat een deel van de prijsstijging te maken heeft met een sterkere dollar ten opzichte van onze eigen euro. De prijzen in Amerikaanse dollars zijn echter het afgelopen jaar ook gestegen vanwege de toegenomen vraag naar hotelkamers in Amerika. In Las Vegas komt de prijsstijging voor ons uit op maar liefst 14%, maar New York is met een stijging van negen procent naar 153 euro gemiddeld per kamer per nacht ook geen echt koopje meer te noemen.


Het persbericht van Hotels.com:
Reizigers betalen in de belangrijkste Amerikaanse bestemmingen momenteel aanzienlijk meer voor een hotelovernachting dan een jaar geleden. De gemiddelde prijs van een hotelkamer in New York steeg met 9% tussen het tweede kwartaal van 2009 en het tweede kwartaal van 2010. Reizigers betalen er gemiddeld €153 voor een hotelovernachting. Dat blijkt uit de Hotel Price Index™ (HPI®) van boekingssite Hotels.com.
Groeiende vraag, sterke dollar
Ook in Washington en Las Vegas (14%), in Miami en Boston (6%), en in San Francisco (5%) stegen de hotelprijzen. De stijgingen zijn het gevolg van een toenemende binnenlandse vraag naar hotelkamers in de VS, en van een lichte toename van het aantal zakenreizen. De situatie voor reizigers uit Europa werd tevens minder gunstig doordat de dollar zicht sterk ontwikkelde ten opzichte van de euro. Nu de wereldwijde hotelprijs voor het eerst sinds bijna twee jaar licht gestegen is, bieden hotels in het topsegment van de markt bovendien minder kortingen.
Europa verdeeld
In lijn met de wereldwijde prijsstijging, steeg ook de gemiddelde kamerprijs in belangrijke West-Europese bestemmingen in het tweede kwartaal van 2010. De gemiddelde prijs voor een hotelkamer in Londen steeg met 14% ten opzichte van een jaar geleden, in Amsterdam met 7% en in Parijs met 5%. Voor hoteliers in Oost-Europa is de situatie minder gunstig. De HPI van Hotels.com laat zien dat de hotelprijzen in veel hoofdsteden in deze regio daalden: met bijvoorbeeld 8% in Riga, 7% in Boedapest en 6% in Tallinn.