Slecht weer en in mindere mate druk verkeer en materiaalpech zijn de grote spelbrekers voor fietsers op vakantie. Dat blijkt uit een grote internetstemming op de websites www.fietsvakantiepagina.nl, www.fietsrouteplanner.eu, www.fietsvakantie.startpagina.nl en www.fietsroutes.startpagina.nl. Meer dan 1500 bezoekers gaven aan wat voor hén hun fietsvakantie flink kon vergallen.
Regen en wind
Liefst 38% van de stemmers geeft aan dat slecht weer een fietsvakantie flink kan verpesten. Veel regen en harde tegenwind maken het leven van een fietser niet plezieriger. Druk verkeer onderweg (22%) en materiaalpech (19%) zijn andere ongemaken waar de vakantiefietser mee te maken kan krijgen. Slechte accommodatie / campings en vervelende medereizigers zijn beide voor 8% van de stemmers verantwoordelijk voor een minder leuke fietsvakantie.


Wat te doen tegen slecht weer?
Het weer heeft natuurlijk geen fietser onder controle, al zijn er genoeg mensen die de fietsbestemming laten afhangen van de weersvoorspelling op de dag van vertrek. Wil of kan dat niet, dan zijn er gelukkig een aantal goede hulpmiddelen die ook slecht weer verteerbaar maken. Een goede regenjas, rainlegs, regenschoenen, waterdichte fietstassen en als het écht heel erg wordt een stukje trein maakt een regenachtige vakantie al een stuk beter te verdragen.
Voorbereiden
‘Met een goede voorbereiding ben je al halverwege’ is niet voor niets al jaren het motto van de Fietsvakantie Startpagina. Dat deze uitspraak van webmaster Dirk van Rens enige grond heeft, blijkt uit de uitkomsten van bovenstaande poll. Want behalve het weer, kun je veel beinvloeden. Druk verkeer kun je mijden door een goedeverkeersluwe fietsroute uit te stippelen, of een kant en klare fietsroute van bijvoorbeeld Carto Studio of Europafietsers te gebruiken. Materiaalpech is uiteraard niet altijd te voorkomen, maar materiaalpech die de vakantie écht verpest, moet redelijk groot zijn. En dat is dan weer in veel gevallen wél te voorkomen door deugdelijk materiaal aan te schaffen en de fiets voor vertrek goed na te (laten) kijken. Zoals met iedere andere vakantie ook, kun je vooraf al veel uitzoeken over je accommodatie. Zeker als je langere tijd op één plek gaat verblijven, is het ook in dit geval weer een kwestie van goede voorbereiding die de vakantie tot een succes maakt. Trekkende fietsers, die iedere dag een andere camping of hotel aandoen, doen er goed aan om altijd te onthouden dat zelfs de afschuwelijkste overnachtingsplaats één ochtend later alweer verleden tijd is.
Leuk
Kortom, veel oorzaken van een verpeste vakantie kun je voorkomen door je goed voor te bereiden. En dat is nog leuk ook. Voorbereiden begint al thuis, vanuit je luie stoel. Start bijvoorbeeld eens op de http://fietsvakantie.startpagina.nl , of plan je ideale fietsroute op www.fietsrouteplanner.eu.