Per jaar huur ik meerdere keren een auto in het buitenland. Inmiddels heb ik vrijwel elk type auto wat je bij de autoverhuurders tegenkomt wel uitgeprobeerd. Over het algemeen krijg ik meestal redelijk nieuwe tot zelfs gloednieuwe auto’s mee. In Panama heb ik een keer een Mitsubishi Galant meegekregen waar 113 kilometer op de teller stond. Om onaangename verrassingen te voorkomen huur ik vrijwel altijd bij grotere verhuurders die je wereldwijd tegenkomt. Uitzonderingen daar gelaten, zoals het bij mij als zeer positief bekend staande Crete Holidays op het eiland Kreta.
Twee keer heb ik via een Nederlandse website een auto meegekregen van een kleinere lokale verhuurder. Beide keren was op Cyprus en beide keren was de staat van onderhoud aan de auto discutabel en de kilometerstand hoog. Sindsdien ben ik kieskeuriger wat betreft de autoverhuurder.
Sinds mijn laatste trip naar Dubai schrap ik Avis van mijn lijstje van gerenommeerde verhuurders. Enkele jaren geleden kreeg ik al eens een oude en foeilelijke Opel Astra 1.4 automaat mee van Avis op Cyprus. Een gemiddelde snorfiets is sneller dan het barrel waar ik een paar dagen mee gereden heb. Aan de ervaring van de auto zal het niet gelegen hebben, want met dik een ton op de teller was de Astra voor huurautobegrippen hoogbejaard.
In Dubai kreeg ik een Nissan Altima mee. Op zich een uitstekende auto, maar deze toonde veel gebruikssporen en had met ruim 135.000 kilometer op de teller eigenlijk niet meer verhuurd mogen worden. Of het aan de recessie ligt of dat dit bij Avis toch een structureel probleem is kan ik niet beoordelen. Wel weet ik dat wat mij betreft ik Avis voortaan links laat liggen als ik een auto wil huren op reis.