Enkele weken geleden kopten kranten als de Telegraaf massaal dat de Spaanse costa’s een broeinest vormen voor de Mexicaanse Griep. Reizigers vermeden Mexico de afgelopen maanden al massaal en werden ook bang gemaakt voor andere bestemmingen zoals Kreta (zie bericht) en Spanje. Ik ben zelf de afgelopen weken aan de Costa Blanca en de Costa Brava geweest en heb buiten een regulier gevalletje van diarree geen rare kuchjes of koorts opgelopen. Met knikkende kniën terug naar Nederland, want zodra de scholen weer open zouden gaan en de mensen weer aan het werk gaan dan zou de grieppandemie snel uitbreken. Honderdduizenden mensen die op vakantie zijn geweest naar risicolanden als Spanje, Amerika en Mexico zouden grote hoeveelheden griepvirus met zich mee gaan dragen waardoor onze economie snel lam zou komen te liggen. Wat zegt het laatste rapport van het RIVM, dat onderzoek doet namens de overheid naar de Mexicaanse griep?
“In de afgelopen week zijn 7 patiënten gemeld die wegens een laboratoriumbevestigde infectie met Nieuwe Influenza A (H1N1) werden opgenomen in het ziekenhuis. Er waren geen nieuwe sterfgevallen.” Dus in totaal zeven (!) nieuwe ziekenhuisopnames vanwege de Mexicaanse griep. Is dat een pandemie? Denk het niet. De eindconclusie van het rapport is dan ook zeer duidelijk: “Conclusie: Er zijn geen aanwijzingen dat de verspreiding van de Nieuwe Influenza A (H1N1) in Nederland onder de algemene bevolking de afgelopen week is toegenomen.”


De reisbranche bedankt de media voor het angst zaaien waardoor er ongetwijfeld een aantal mensen niet meer op vakantie hebben durven gaan. Waar wél gelachen wordt is bij de leverancier van griepremmers zoals tamuflu en de leverancier van alle ingekochte vaccinaties die we in Nederland gaan krijgen dit najaar. Kassa!