hotelkamers 17% goedkoper

De gemiddelde prijs van een hotelkamer is in de eerste helft van 2009 met 17 procent gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Volgens Hotels.com, die dat heeft berekend, komt dat door de recessie en de sterke euro. Voor de Nederlandse reiziger betekent dat in elk geval een stuk goedkoper overnachten.
Hotels.com, dat deel uitmaakt van de internationale Expedia Group, houdt sinds januari 2004 een internationale hotelprijsindex bij. Volgens de organisatie zijn de kamerprijzen door de prijsdaling in de eerste helft van 2009 nu gemiddeld weer terug op het niveau van begin 2004.


Europa
De gemiddelde kamerprijs in Europa daalde met 16% in de eerste zes maanden van 2009 tot een niveau dat zelfs nog lager was dan in januari 2004. De prijzen in Latijns-Amerika werden het zwaarst getroffen met een daling van 18%.
Noord-Amerika en Azië
In Noord-Amerika en Azië tuimelden de prijzen met 17% in een tijdsbestek van slechts twaalf maanden. Dit vanwege de strijd van hoteliers om de bezetting te handhaven en om zowel de vakantieganger als de zakelijke reiziger aan te blijven trekken.
Koffers pakken en op reis
David Roche, president van Hotels.com wereldwijd, vindt dat de reiziger ervan moet profiteren. “Het is de stetrkste prijsdaling die we ooit hebben meegemaakt”, zegt hij. “Nog nooit is de tijd zo gunstig geweest om je koffers te pakken en op reis te gaan”.
Sterke daling
De hotelprijsindex wordt berekend door metingen bij 78.000 hotels in 13.000 locaties wereldwijd. Uit cijfers per land blijkt dat in zeven Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen, Oostenrijk en drie Oost-Europese landen de prijzen met meer dan 20 pct. daalden. Frankrijk hield zich nog het best staande met een teruggang van inder dan 10 procent.
Nederland
In Nederland daalden de hotelkamers gemiddeld met 16 pct in prijs v an gemiddeld € 117 per nacht tussen januari en juni 2008 naar gemiddeld € 99 per nacht in diezelfde periode dit jaar.
Zwitserland
Zwitserland was de duurste bestemming in de eerste zes maanden van 2009. Ondanks een daling van de kamerprijzen met 12% betaalt de reiziger nog steeds gemiddeld € 139 per nacht tussen januari en juni 2009 ten opzichte van € 158 per nacht een jaar eerder.
Ierland
De grootste prijsdaling, namelijk 26 procent, liet Ierland zien. Volgens Hotels.com komt dat omdat de gemiddeld altijd al lagere vraag nog sterker terugviel en hotels in het gehele land diep in de prijs sneden in een poging om toch nog gasten te trekken. De gemiddelde kamerprijzen zakten in Ierland van € 108 per nacht naar € 80 per nacht in de eerste zes maanden van dit jaar.
Steden
Net zoals bij de belangrijke landenbestemmingen daalden de hotelprijzen in alle Europese hoofdsteden in zowel toeristische als zakelijke steden.In Amsterdam daalden de prijzen met 16% van gemiddeld € 123 per nacht tussen januari en juni 2008 naar € 103 per nacht in diezelfde periode dit jaar.
Monte Carlo
Monte Carlo blijft de duurste stadsbestemming van Europa gedurende de eerste zes maanden dit jaar met een gemiddelde kamerprijs van € 178 per nacht. Genève is een goede tweede met een gemiddelde kamerprijs van € 171 per nacht ondanks een prijsdaling van 12%.
Sterkste daling
Dublin en Barcelona zagen hun kamerprijzen het meest dalen met 27% tussen 2008 en 2009. Ze werden echter op de voet gevold door Boedapest, Praag, Wenen, Madrid, Londen en Oslo, waar de prijzen daalden met een vijfde of meer.
Bron: Tourpress persberichten

Plaats een reactie