Volgende week dinsdag gaat de ramadan van start. Deze vastenmaand voor moslims loopt dit jaar van af zaterdag 18 augustus tot en met zaterdag 19 september 2009.
Deze voor moslims belangrijke en vaak als gezellig geziene maand is iets wat voor toeristen ook de nodige ongemakken met zich mee kan brengen. In streng islamitische landen kan het lastig of zelfs vrijwel onmogelijk zijn om overdag ergens te gaan eten of drinken. In landen als Egypte en Turkije valt het in de toeristengebieden over het algemeen heel erg mee en zul je van de ramadan in je luxe hotel weinig meekrijgen. Ik kon echter in het vrij westers georiënteerde Dubai overdag ook niet terecht in restaurants tijdens de vastenmaand. Zeker als deze periode valt in een tijd van het jaar dat de dagen relatief lang zijn en het erg warm is in de Arabische landen kan het zeker voor ongemak zorgen.


De Ramadan
Wat de Ramadan inhoudt staat mooi beschreven op beleven.org:
“De ramadan is een speciale maand in de islamitische kalender, en wel de negende, waarop tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast wordt. Ramadan wordt daarom ook wel de vastenmaand van de moslims genoemd. Het exacte begin van de Ramadan is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan.
Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en bedanking van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De ramadan leert mensen zelfdiscipline. De moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen elders op de wereld.” >… lees meer over de ramadan
Waar?
Ramadan wordt onder andere in de volgende landen gehouden:
Afghanistan, Albanië, Algerije, Bahrein, Bangladesh, Bhutan, Bosnië-Hercegovina, Brunei, Bulgarije, Burkina Faso, Burundi, Democratische Republiek Congo, Djibouti, Egypte, Eritrea, Ethiopië, Gambia, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau, Indonesië, Irak, Iran, Ivoorkust, Jemen, Jordanië, Kazachstan, Kenia, Kirgizië, Koeweit, Libanon, Libië, Macedonië, Malawi, Marokko, Mauritanië, Mauritius, Niger, Nigeria, Pakistan, Saudi-Arabië, Servië, Somalië, Sudan, Syrië, Tadzjikistan, Tsjaad, Turkije, Uganda, Verenigde Arabische Emiraten, Westelijke Sahara en Montenegro.