De Duitse ADAC (zusterorganisatie van de ANWB) heeft de afgelopen maanden voor de elfde keer 14 zogenaamde Roll-on/Roll Off passagiers schepen rondom de Griekse eilanden getest. de conclusie? van de 14 geteste schepen vielen er 4 ernstig door de mand waarbij één rederij er echt een potje van maakte.
Dagelijks vervoeren de Griekse rederijen 100.000 passagiers en ongeveer 20.000 auto’s vooral naar de eilanden, Corfu, Mykonos, Paros, Santorini en Rhodos.


De deskundige controleurs van de ADAC (waaronder een gerenommeerd controleur van een nautisch expertise bureau uit Rotterdam) keken voornamelijk naar veiligheid aan boord, nadat de incognito ronde over het schip werd gedaan melde het team zich bij de kapitein waarbij gevraagd werd naar papieren en werden er enkele open vragen gesteld waarbij de nadruk op noodsituaties lag. Verder constateerde de controleurs, openstaande veiligheidsdeuren, afgedekte rookmelders, en zelfs een lekke reddingsboot.
Van de 14 geteste scheppen scoorde slechts 1 rederij zeer goed, 5 schepen kregen het keurmerk “goed” vier schepen het stempel “voldoende” op de boeg 3 schepen kregen een corrigerende tik met het keurmerk “twijfelachtig en helaas is er één rederij die er echt een potje van maakt, zij kreeg het oordeel slecht. (klik hier voor het handige overzicht)
Het volledige onderzoek is hier terug te lezen