Het aantal bosbranden in Spanje neemt de afgelopen week flink toe. De Telegraaf meldt: “In het zuiden en oosten van het Iberisch schiereiland woeden zeven grote branden. Ongeveer 1500 toeristen en expats zijn geëvacueerd vanwege de vuren. „Het lijkt hier wel een horrorfilm”, zei een 23-jarige expat tegen de Britse omroep BBC. „Zover als je kunt kijken is zo ongeveer alles platgebrand.” De Spaanse autoriteiten hebben acht mensen opgepakt, die worden verdacht van het veroorzaken van zeker zeven bosbranden in het land. Deskundigen stellen dat 95 procent van de branden vermoedelijk is aangestoken. In de meeste gevallen is geen sprake van opzet, maar van onachtzaamheid.”


Het is elk jaar raak in Spanje en andere landen langs de Middellandse Zee zoals Frankrijk, Italië en Griekenland. Zo was het deze week nog flink raak bij de Franse havenstad Marseille en ook Griekenland heeft al een aantal flinke branden achter de rug.
Op de Canarische Eilanden is het regelmatig raak. In 2007 zijn er tienduizenden hectares natuurgebied verloren gegaan op Gran Canaria en Tenerife. De schade van die branden is voorlopig nog niet hersteld op deze eilanden. Op dit moment woeden er geen grote branden op de Canarische Eilanden.