De oproep van staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) om in eigen land op vakantie te gaan getuigt van kortzichtigheid en gebrek aan economische kennis en visie. Die man zou meteen van zij n stoel afgeschopt moeten worden als het aan mij ligt.
Stel dat inderdaad een groot deel van de Nederlanders er voor kiest om in eigen land op vakantie te gaan dan geloof ik niet dat dat veel beter is voor onze economie. Heeft Heemskerk enig idee wat dat betekent voor luchtvaartmaatschappijen als KLM maar vooral Transavia, de luchthaven Schiphol, Nederlandse reisorganisaties zoals Sunweb, Sudtours, of Oad en de advertentieverkoop van offline media en de online media (vakanties zijn belangrijk deel van online verkoop)? Deze partijen zullen flink geld verliezen en mogelijk zwaar in de problemen komen als men in eigen land vakantie gaat vieren. Dan hebben we het nog niet over de vliegbelasting die Wouter Bos misloopt.


Nee, we moeten ons geld naar de Nederlandse horeca brengen, die ons al jarenlang een poot heeft geprobeerd uit te draaien en daar nu de rekening voor gepresenteerd krijgt. Of we mogen met z’n allen de dupe zijn van het parkeertekort en de gigantische files naar de Nederlandse stranden als het al een keertje aangenaam zomers weer is. Anders resten nog de Nederlandse pretparken die je met uitzuigtarieven en beroerd voedsel bereid door pukkelige studentjes een hele dag mogen “vermaken”.
Geld
Heemskerk vergeet waarschijnlijk ook dat de populairste accommodaties vaak in handen zijn van buitenlandse bedrijven of investeerders. Centerparcs Nederland is eigendom van het Franse Pierre et Vacances, de steeds groter groeiende hotelketen NH is Spaans en wie na een dagje leuke dingen naar McDonalds gaat met de kinderen weet dat een deel van die centen naar Amerika gaat.
Europese Unie
Als Nederlanders, Duitsers en Engelsen massaal in eigen land op vakantie zouden gaan dan heeft dat zeer waarschijnlijk verstrekkende gevolgenen voor de Europese Unie. Centen die hier uitgegeven worden zullen niet uitgegeven worden in landen zoals Griekenland, Malta, Cyprus en Spanje die voor een groot deel afhankelijk zijn van het toerisme. De economie van deze landen die in de afgelopen tientallen jaren juist dankzij het toerisme een stuk gegroeid is zal naast de kredietcrisis hierdoor de nekslag krijgen. Omdat we één Europa zijn, wie mag daar dan voor opdraaien? Juist, wij.
Dank je wel staatssecretaris Heemskerk voor uw zeer intelligente en weloverwogen poging onze economie te redden. Meldt u zich alvast aan bij het UWV?