KLM stopt met de vluchten tussen Amsterdam en Aruba. Vanaf 29 maart gaat dochteronderneming Martinair de vluchten overnemen van KLM en zijn de blauw-witte vliegtuigen voorlopig verleden tijd op de luchthaven van Oranjestad. De lijn zou volgens de KLM minder rendabel zijn vanwege de economische crisis en de vliegtickettaks. Het lijkt mij echter dat ook Martinair te maken heeft met diezelfde vliegtickettaks of begrijp ik het niet goed.
De reeds geboekte tickets met vertrek na 29 maart 2009 worden automatisch omgezet naar Martinair tickets. Vraag me af hoe ze dat oplossen voor de business class passagiers, want Martinair biedt als luxe klasse slechts een comfort class met 10% meer beenruimte dan de vee-klasse (economy), een gratis (leen) entertainment speler en als uitsmijter een luxe koffierservice mét likeur. Dat wordt genieten voor de mensen die stoelen gewend zijn die bijna 180 graden plat kunnen, topmaaltijden op echt service en een uitgebreid personal entertainmentsysteem en laptopaansluiting. Ik vraag me af hoe ze die mensen gaan compenseren.


Gratis tickets en upgrades
Een ander puntje waar de vaste KLM-passagiers mee gepakt worden is het spaarprogramma voor gratis tickets en upgrades. Als je met KLM vliegt krijg je punten via hun loyaliteitsprogramma Flying Blue die je kunt besteden voor gratis tickets. Omdat Martinair niet meedoet aan dat programma krijg je geen punten meer voor vluchten van en naar Aruba. Ook kun je de punten die je verzamelt zo ook niet meer gebruiken om je gezin lekker mee te nemen naar dit prachtige eiland.
Bedankt, KLM.
Via omweg wél met KLM
Wie persé wel met KLM naar de Aruba wil vliegen kan dat doen door via Curacao te vliegen. Op dit buureiland blijft de KLM wel vliegen. Met een los ticketje tussen Aruba en Curacao kun je toch comfortabel in business class vliegen én punten sparen.