De tropische storm Paloma, die bij Nicaragua is ontstaan kan uitgroeien tot een hurricane. Mogelijk wordt Paloma dit weekeinde een orkaan van klasse 2 met winden van 150 km/uur. Verwacht wordt dat de hurricane koers zet naar de Kaaimaneilanden en midden Cuba.
Lokaal levert Paloma op zijn tocht naar verwachting zo’n 170 mm regen op. Cuba heeft het dit jaar zwaar te verduren gekregen. Midden september trok Ike met windsnelheden van 165 km/uur dwars over het eiland en liet de hurricane en spoor van vernieling achter in Havana. Eerder die maand schreef Gustav geschiedenis in Cuba. Die hurricane deed volgens het Cubaanse Meteorologische Instituut de windmeters uitschieten tot recordsnelheden van 340 km/uur.


De voorganger van Paloma, hurricane Omar, trof door zijn bijzondere koers zowel de Boven- als de Benedenwindse Eilanden met vooral schade op St Maarten.en Curacao.
Hurricane-seizoen duurt nog tot december
Paloma is de 17e tropische storm van dit seizoen. Het aantal tropische stormen en hurricanes dat het Caribisch gebied doorkruist, houdt zich aardig aan de verwachtingen. De orkaanverwachtingen voor de rest van het Atlantische orkaanseizoen, dat officieel tot 1 december loopt, hadden al aangegeven dat er iets meer tropische stormen en orkanen dan normaal zouden ontstaan. Dit hangt er sterk van af wat `normaal’ word genoemd; sinds 1995 zijn er gemiddeld meer orkanen dan in de 20 jaar daarvoor. De verwachting is dat 2008 uiteindelijk rond hetzelfde, hogere, niveau uitkomt.
Stormnamen dit jaar
De storm- en hurricanenamen van dit jaar zijn, afhankelijk van het aantal dat zich ontwikkelt: Arthur, Bertha, Cristobal, Dolly, Edouard, Fay, Gustav, Hanna, Ike, Josephine, Kyle, Laura, Marco, Nana, Omar, Paloma, Rene, Sally, Teddy, Vicky en Wilfred.
Bron: KNMI