Vakantie voor de elite

Het was te verwachten, het nieuws dat vakanties flink duurder gaan worden. De Telegraaf meldt vandaag dat de prijzen voor het winterseizoen tot 200 euro per persoon stijgen als gevolg van de hoge olieprijs en stijgende kosten voor hotels. Omdat het hier om de reisgidsprijzen voor het winterseizoen 2008/2009 gaat is de werkelijke stijging minder hoog dan het lijkt, want mensen die nu nog boeken voor het zomerseizoen 2008 krijgen al te maken met brandstoftoeslagen bovenop de oorspronkelijke prijs.

Een vakantie naar de Canarische Eilanden zou deze winter zo’n 70 euro per persoon meer kosten dan afgelopen winter. De verwachting is dat een ticket Kreta volgend zomerseizoen minimaal zo’n 450 euro gaat kosten, dat is in ouderwetse guldens gewoon 1000 gulden voor een retourtje Kreta.
Amerika
Waarschijnlijk zal ook de groei in het toerisme naar Amerika snel stagneren. Waar de lage dollarkoers nog een aantrekkelijke reden is om naar Amerika of het Caribisch gebied te vliegen, daar doet de hoge olieprijs de prijzen steeds verder oplopen. Wie nu een ticket naar Miami zoekt, vind deze vrijwel niet onder de 600 euro. Bij de goedkoopste tickets (rond de 250 euro p.p.) moet er ongeveer 350 euro aan toeslagen en belastingen afgetikt worden. Niet voor niets dat er de laatste tijd steeds meer vliegmaatschappijen in de problemen komen.
De elite vliegt
We gaan straks weer met z’n allen terug naar zo’n 30 jaar geleden, de periode waarin de meesten nog met de auto op vakantie gingen en vliegen voor Jan met de pet niet weggelegd was. Die tijd komt er weer aan, want het zijn juist de goedkope vakanties die het meeste te lijden hebben van vaste toeslagen en belastingen.
Op een pakketprijs van 4000 euro is een stijging van 200 euro “slechts” 5 procent, op een lastminute van 800 euro voor 2 personen betekent een prijsstijging van diezelfde 200 euro een stijging van 25%. Voldoende om eens een keertje over te slaan of het in de buurt te zoeken.
“Geluk”
We boffen nog met de lage dollarkoers, als de dollar en de euro 1 op 1 zouden staan dan zou een gemiddeld vliegticket nog eens zo’n 50 tot 150 euro extra aan brandstoftoeslag moeten hebben.
Ook zouden onze eigen energiekosten met honderden euro’s per jaar stijgen waardoor op vakantie gaan voor een steeds grotere groep mensen niet meer weggelegd is. Laten we maar hopen dat de dollar niet teveel stijgt en dat de vliegtuigindustrie snel met vliegtuigen komt die op andere brandstof dan olie kunnen vliegen. Ik voorspel anders een sombere toekomst voor de reisindustrie.

Plaats een reactie