Hoe oud zijn mijn medereizigers?’ is de meest gestelde vraag door reizigers die geïnteresseerd zijn in het reisaanbod van Mambo, een reisorganisatie gespecialieerd in actieve & avontuurlijke groepsreizen in Europa en ver weg. De reizen van Mambo werden altijd al geboekt door twintigers en dertigers, maar om aan de grote vraag naar reizen met leeftijdsgenoten te voldoen stelt Mambo vanaf 2008 leeftijdscategorieën in.
Ronald Izendooren van Mambo ging mee op reis om de behoeftes van groepsreizigers tussen de 20 en 39 jaar in kaart te brengen. “Ik wilde vooral weten waarom iemand kiest voor een groepsreis en welke eisen er aan medereizigers gesteld worden, maar ik heb ook gesprekken gevoerd met reizigers die niet voor groepsreizen kiezen”.


Drempels
Bij het boeken van de reis maakt de groepsreiziger zich vooral druk om de medereizigers. De angst dat de groep niet leuk is overheerst en is voor velen een reden om niet met een groepsreis mee te gaan. In de praktijk blijkt echter dat de groep meestal 100% meevalt. “Tijdens de reizen die ik maakte gaf vrijwel iedereen, die voor het eerst een groepsreis maakte, aan dat de drempel om een groepsreis te boeken behoorlijk hoog is, maar dat ze een volgende keer zeker weer een groepsreis boeken”, stelt Ronald Izendooren. Het is goed te verklaren waarom de groepen vrijwel altijd leuk zijn. Groepsreizigers zijn sociaal ingesteld en kiezen voor dezelfde reis, waardoor de groep een gezamenlijke interesse heeft. Daarnaast bindt de gezamelijke beleving de groep, waardoor het na een paar dagen lijkt alsof je elkaar al jaren kent.
Geen ‘oudere’ reizigers
Vrijwel iedereen die een groepsreis bij Mambo boekt vraagt voor boeking de groepssamenstelling na. Twintigers en dertigers vinden het belangrijk om met leeftijdsgenoten op reis te gaan. Om die reden heeft Mambo in de nieuwe zomerbrochures leeftijdscategorieën ingesteld. Opvallend is dat reizigers tussen de 20 en 39 jaar, die geen groepsreis boeken, aangeven dat niet te doen, omdat ze bij de meeste reisorganisaties constateren dat de groepssamenstelling qua leeftijd sterk uiteenloopt. “Daaruit blijkt natuurlijk ook dat Mambo nog geen grote naamsbekendheid in de doelgroep heeft, maar daar wordt hard aan gewerkt”.
Stijgende populariteit groepsreizen
Steeds meer jonge reizigers ontdekken dat het reizen in groepsverband vele voordelen kent. Door de toenemende individualisering in de samenleving zijn reizigers juist tijdens de vakantie steeds vaker op zoek naar sociale contacten. Mambo merkt ook dat er steeds vaker (ex) backpackers meegaan. “Als zij eenmaal een baan hebben, is de tijd om te reizen schaars en kiezen ze voor het gemak dat alles geregeld is, zodat er meer tijd is om te genieten van het land”.
Over Mambo
Al meer dan 10 jaar is Mambo specialist in actieve & avontuurlijke groepsreizen voor jonge sportieve reizigers tussen de 17 en 39 jaar. De reizen van Mambo zijn opgedeeld in een 4-tal reisconcepten:
Mambo Travel: rondreizen in Europa & Verre rondreizen
Mambo Beach: (actieve) strandvakanties, kite-, wind- & golfsurfvakanties, catamaran & zeezeilvakanties en duikreizen
Mambo Active: actieve vakanties in de bergen & wandelreizen
Mambo Snow: avontuurlijke wintersportvakanties
Nieuw! Jongerenreizen bij Mambo naar o.a. Thailand, Bodrum in Turkije, Argeles sur Mer in Frankrijk, Viareggio in Italië en Calvi op Corsica.
Meer informatie over Mambo op www.mambo.nl
Mambo op de Vakantiebeurs
Mambo is dit jaar met twee stands te vinden op de Vakantiebeurs van 8 t/m 13 januari. In hal 2 (verre reizen), standnummer 02.C049, staat onze grote stand en in hal 11, standnummer 11.A021 hebben we een kleine stand.