Zojuist terug van een weekje Gran Canaria. Een nachtvlucht gehad met Transavia en ik moet zeggen dat het gedrag van sommige passagiers steeds gekker gaat worden. Transavia tijd om in te grijpen!
Zit je net op je stoel met vrouw en kind, gaat de stoel voor je zonder blikken of blozen naar achteren. Zelf ben ik niet de allerlangste van de passagiers, maar mijn 1,85 meter is al genoeg om een flinke klap tegen mijn knieen te krijgen. Dan denk je dat zo’n vrouw voor je voelt dat de stoel niet helemaal naar achteren kan en de stoel weer terugzet in de originele stand. Niets is minder waar, gewoon doorduwen tot de gewenste helling is gevonden. Er waren tijden dat je nog een gratis maaltijd kreeg bij Transavia. Dan werden de stoelen rechtop gezet en en had je in ieder geval weer je ruimte. Nu moet je voor je eten betalen en de stoelleuning voor je wordt echt niet rechtop gezet als je je broodje en kop hete kofifie wilt nuttigen!


Wat mij opviel was een man schuin voor me. Hij dacht recht te hebben op extra ruimte. Direct na binnenkomst ging de stoelleuning naar achteren en plaatste hij zijn knieen tegen de leuning van de stoel voor hem. Lekker sociaal. De passagier voor hem kan op geen mogelijkheid de stoelleuning naar achteren plaatsen. Transavia kun je niet een filmpje laten zien, na het veiligheidsfilmpje, waarin je toch bepaalde gedragscodes of adviezen aan passagiers laat zien?
Laat zien hoe je beleefd je stoelleuning naar achteren kunt plaatsen door eerst contact te zoeken met de passagier achter je. Zit er iemand van twee meter bijvoorbeeld dan weet je bij voorbaat al dat je de rugleuning niet naar achteren kunt plaatsen. Maar in ieder geval laat zien dat vragen of de stoelleuning naar achteren mag worden geplaatst eigenlijk een hele normale gang van zaken is. Zeker tijdens een nachtvlucht!